Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Reus, una de les ciutat de Catalunya on més barats estan els pisos de lloguer

En 2015 no es va signar cap contracte per sobre dels 750 euros

ACN

Whatsapp
Imatge d'un rètol d'un pis en lloguer. ACN

Imatge d'un rètol d'un pis en lloguer. ACN

El comportament dels preus de lloguer a Catalunya és tan divers com el mateix territori, segons l’economista Agustí Jover, soci de ‘Promo Assessors Consultors’. Les ciutats que lideren els preus més cars són Sant Cugat del Vallès i Castelldefels, on el 23% i l’11%, respectivament dels lloguers estan per sobre dels 1.051 euros al mes, mentre que els efectes colaterals de la crisi han castigat a Manresa i Reus, on el 86% i el 81% dels arrendaments estan entre 121 i 450 euros al mes. Lleida també té els lloguers més baixos, amb el 78% per sota dels 450 euros, però aquests preus a la capital del Segrià s’expliquen per una ‘’sobreoferta’’ que s’arrossega des de l’esclat de la bombolla immobiliària.

Agustí Jover, soci de ‘Promo Assessors Consultors’ és qui coordina l’estudi ‘El mercat de lloguer a Catalunya’ que publica anualment el departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge.

L’informe del mercat del lloguer es fa en base a les xifres de contractes i preus de lloguer de les 20 ciutats de Catalunya que tenen un volum significatiu d’habitatges en arrendament, cosa que facilita treure mitjanes que marquen la tendència del mercat, segons Jover.

Les dades de l’estudi surten del registre de fiances de l’Incasol on estan dipositats els contractes que s’han signat on s’inclou el preu de lloguer. A partir de l’estudi d’aquests documents s’extreuen un conjunt de xifres reals que mostren una fotografia fidel del mercat de lloguer català. Jover porta des d’abans del 1984, quan comença la sèrie de l’Incasol, treballant en dades del mercat de lloguer català.

Una primer conclusió de l’estudi és que el mercat de lloguer a Catalunya té un comportament tant dispar com la mateixa geografia del territori. Això es veu en el fet que a Sant Cugat, la ciutat més cara en preus de lloguers, només un 9% dels contractes de lloguer estan per sota dels 450 euros, mentre que a Manresa, sempre en xifres del 2015 no es troben pisos de lloguer per sobre dels 751 euros al mes.

Les dades de Sant Cugat indiquen que el 58% dels contractes que es van signar el 2015 estan entre 451 i 900 euros al mes, mentre que el 23% estan en la franja entre 1051 i 1.300 euros.

A Castelldefels, segona ciutat que lidera el rànquing de preus més cars, el 74% dels pisos es lloguen entre 451 i 900 euros al mes i l’11% estan per sobre dels 1.051 euros. En aquesta localitat del Baix Llobregat només el 7% dels habitatges es lloguen per sota dels 450 euros.

En l’altre cantó de la balança, i en sentit contrari, la ciutat on els preus estan més baixos és Manresa on no el 2015 no es va llogar cap habitatge per sobre dels 750 euros i on el 86% dels arrendaments es van situar entre els 121 i els 450 euros.

En un nivell similar a la capital del Bages està Reus, la capital de Baix Camp, on el 81% dels contractes estan entre 121 i 450 euros i com a Manresa és una ciutat on no es va signar cap contracte per sobre dels 750 euros.

Agustí Jover també inclou la ciutat de Lleida com una de les més barates però per raons de base diferents al cas de Manresa i Reus. Així com la capital del Bages i del Baix Camp el seu comportament a la baixa respon a una forta depressió de l’activitat econòmica, en el cas de Lleida, pesa més la ‘’sobreoferta’ de pisos procedent de la bombolla immobiliària que ha deixat una difícil sortida a l’estoc d’habitatges que s’arrossega des de la crisi. Ara, l’única sortida que tenen aquests pisos de l’estoc d’habitatges és entrar en el mercat de lloguer però a preus baixos 

La fotografia d’aquesta sobreoferta de Lleida és que el 78% dels contractes estan entre 121 i 450 euros i només l’1% dels arrendaments signats ha superat els 750 euros. A Lleida l’any 2015 no es va llogar cap habitatge per sobre dels 900 euros, segons les dades del registre de fiances de l’Incasol.

El comportament de Lleida també el comparteix de forma similar la capital d’Osona. A Vic, el 79% dels contractes de lloguer es van fer entre 300 i 600 euros i només l’1% va superar els 900 euros.

Les mitjanes agregades de preus de Sant Cugat del Vallès i de Castelldefels, les dues ciutats més cares, es van situar el 2015 en 898 i 806 euros, respectivament, cosa que suposa el 85% i el 66% per sobre de la mitjana de lloguer de Catalunya que el 2015 amb els contractes signats en aquest exercici es va situar en 486 euros.

En el cas de les ciutats més barates, Manresa, Reus i Lleida, les mitjanes dels preus d’arrendament el 2015 es van situar en 345, 381 i 386 euros, respectivament, cosa que suposa tenir uns preus del 29%, 22% i 21% per sota de la mitjana catalana dels contractes signats el 2015.

Jover explica que la ciutat de Barcelona, per les seves característiques sistèmiques, té un comportament especial perquè és una ciutat ‘’esgotada’’ i les ciutats de l’entorn metropolità també estan ‘’esgotades’’, però menys que Barcelona, reflexiona l’economista.

La capital catalana té limitacions d’espai geogràfic per resoldre les seves necessitats d’habitatge i l’oferta s’ha de desplegar des de dins i amb un volum d’increment de l’oferta molt baix, cosa que deixa un mercat en una ‘’tensió’’ molt alta. Una ‘’tensió’’ que va afluixat proporcionalment a mida que t’allunyes de la ciutat.

La tendència que es registrarà aquest any 2016 en aquestes 20 ciutats catalanes, també a Barcelona, serà d’una disminució del preu dels lloguers. Aquesta previsió es complirà perquè entre el 2014 i el 2015 el nombre de contractes, és a dir la demanda, s’ha reduït i això obligarà a l’oferta, els arrendaments, a baixar el preu després d’un increment del 7,08% el 2015 a la ciutat de Barcelona i del 2,5% al conjunt de les 20 ciutats de l’estudi.

La mitjana de preu de lloguer a Barcelona ciutat el 2015 es va situar en 735 euros al mes, mentre que el 2014 aquesta mitjana va ser de 688 euros, amb aquest increment citat del 7,08%.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También