Riudecanyes elimina les bonificacions per a aquells veïns que millor reciclen

El municipi va implantar una ‘taxa justa’ de la brossa el gener de 2018 amb la filosofia de qui més recicla, menys paga. El nou govern, però, creu més adient suprimir-la a partir del gener

28 diciembre 2019 09:30 | Actualizado a 28 diciembre 2019 09:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Riudecanyes és, des de l’any 2000, un dels municipis pioners en implantar el sistema de recollida selectiva de residus porta a porta a Catalunya. Es tracta d’un mètode que, amb els anys, ha anat integrant una sèrie de canvis, els quals a mesura que s’han anat posant en marxa han donat bons resultats si es té en compte l’augment del volum de la recollida, el qual va passar de ser d’un 61,9% el gener de 2017 a un 75,6% el mateix mes de 2018. El percentatge, segons l’actual govern, es manté aproximadament en els mateixos nivells i en fan una bona lectura.

Ara bé, hi haurà canvis de cara el gener del 2020. Cal recordar que, el perquè de l’esmentat augment del percentatge de recollida està relacionant amb el mètode de pagament per participació (o generació), aplicat des del gener del 2018. Aquesta mesura responia a la filosofia de: qui recicla més, paga menys. D’aquesta manera, i segons el govern encapçalat pel llavors alcalde Josep Maria Tost, «es tractava de reconèixer la tasca d’aquells veïns i veïnes que reciclaven bé», amb una bonificació i, per tant, penalitzar els que no ho feien. Però, i com ho podien saber això?

Cada cubell, associat a un habitatge, du un xip per poder determinar quins veïns participen i quins no. Per tant, cada cop que es treu una fracció de residu es pot saber quina és. Aquesta taxa s’aplicava de forma semestral a les diferents llars del municipi amb un import fix de 50 euros i un altre de variable (calculat en funció de les vegades que es treien els cubells de cada fracció de residu). D’acord amb això, treure segons quina comprenia un descompte o bonificació assignats (sempre amb un límit, ja que l’objectiu era fomentar la prevenció de residus, tot buscant l’equilibri). La resta, en aquest cas, és una de les fraccions que genera més despesa: com més n’hi ha, més s’encareix la taxa.

La taxa justa, doncs, s’aplicava en funció del volum del contenidor sol·licitat per fracció i s’establia un preu unitari per litre.

Nova Ordenança Fiscal

Després de les eleccions municipals del passat mes de maig i arran del canvi de govern amb ERC, però, hi ha hagut modificacions. I és que al ple del passat octubre es va aprovar la derogació de l’Ordenança Fiscal Número 8.1 Reguladora de la Taxa per Recollida, Tractament i Eliminació d’Escombraries i Altres Residus Sòlids Urbans, on es contemplava l’esmentada taxa justa. Així doncs, en la mateixa sessió es va aprovar, de forma provisional, la imposició i ordenació de l’Ordenança Fiscal Número 8.2, la qual s’aplicarà aquest gener de 2020. Segons el batlle del municipi, Ernest Roigé, a partir d’aquest termini, comptabilitzaran com ha anat la recollida. «Continuarà fent-se igual. El fet d’haver tret el pagament per participació no influeix en el seu funcionament, simplement en l’àmbit administratiu», aclareix l’alcalde.

Des de l’oposició pensen diferent. Carlos Samarra, de Junts per Riudecanyes, explica que «ja sabíem que el sistema requeria millores, però precisament la taxa justa va incrementar el percentatge de recollida i esperonava la gent a participar d’una forma més conscient, especialment la gent que no havia reciclat abans. L’Ajuntament vol estalviar-se diners i s’empara en què encara hi ha molt pocs municipis que facin servir aquest sistema de recollida».

Així doncs, es recicli o no, la ciutadania de Riudecanyes pagarà el mateix.

D’altra banda, i des de l’Agència Catalana de Residus, el seu president, Josep Maria Tost, explica que «hi ha una calendarització molt clara que ve marcada per Europa». «Treure la taxa justa podria provocar que la gent perdi l’interès a reciclar i fer més lent l’assoliment d’objectius». Segons indica, de fet, aquest incentiu es tractava d’«un model de futur que, potser era millorable, però s’adequava als objectius europeus».

Comentarios
Multimedia Diari