Más de Reus

Riudecols, el paradís dels cavalls domèstics

La Horse Connection Academy treballa amb tècniques pioneres perquè «els cavalls siguin cavalls»

N.R.

Whatsapp
Eduard Cugat i Irene Gefaell  s’ocupen de la rehabilitació de cavalls per aconseguir una qualitat de vida òptima.  FOTO: Fabian Acidres

Eduard Cugat i Irene Gefaell s’ocupen de la rehabilitació de cavalls per aconseguir una qualitat de vida òptima. FOTO: Fabian Acidres

L’Eduard Cugat i la Irene Gefaell tenen un ampli coneixement del món dels cavalls. Fa uns mesos, van obrir la Horse Connection Academy, un centre pioner a bona part d’Europa pel que fa les tècniques que s’apliquen en millorar el benestar i el rendiment dels cavalls, i que està situat a Riudecols. 

L’alimentació, el moviment, l’enriquiment de l’espai de vida, la motivació per aconseguir les condicions equines òptimes, la salubritat per obtenir una bona estructura musculoesquelètica i l’entrenament basat en la naturalesa del cavall són fonamentals per millorar la qualitat de vida de l’animal.

Tot això s’aconsegueix suplint les necessitats que els cavalls necessiten com a espècie i que sigui el màxim semblant als cavalls ferals, que viuen en llibertat. Els cavalls «són esportistes nats», i un cavall sa serà aquell que es mogui, que tingui autonomia i estigui estimulat, assenyala Cugat.

És evident, per tant, que un cavall que estigui 23 hores tancat i que treballi una hora amb moviments obligats a través del dolor no és un animal sa perquè se li estressa la musculatura. Els cavalls també necessiten motivació, no poden tenir sempre la mateixa rutina. A més, un dels errors que es cometen és posar ferradures a les potes i és un indicador patològic, així ho asseguren tant Cugat com Gefaell.

Els dos socis del centre treballen per a «rehabilitar» els cavalls des de diferents perspectives: conductual, física, psíquica i emocional perquè tinguin una millor qualitat de vida, treballant sobre l’estrés, la depressió o patologies com l’artrosi. En aquest sentit, asseguren que molts animals arriben al centre amb mancances, de manera que treballen per millorar-ne la qualitat i l’esperança de vida. Cugat i Gefaell també treballen amb programes d’entrenament per a cavalls joves i fan entrenaments específics, també preparen cavalls per a la competició i desenvolupen projectes formatius (online i offline). En definitiva, aplicant les tècniques que permetin que «els cavalls siguin cavalls».

Així, la Horse Connection Academy té un espai de seixanta hectàrees on, actualment, es preparen una quinzena de cavalls provinents de diferents punts de Catalunya i Espanya (més els que hi ha en llista d’espera). Els cavalls viuen en paddocks i es tracta que passin el major temps possible en grup i gaudint d’espais de sol i ombra, d’espais secs o humits, amb diferents textures de terra i amb desnivells, amb zones de moviment que imiten el seu estat natural: «es tracta que tinguin un entorn enriquit per suplir al màxim les seves necessitats» assenyala Cugat.

La rutina de treball comença al matí. A primera hora es neteja, s’alimenta, es reposa l’aigua i es fan les cuides específiques per a cada cavall. Aquesta tasca ocupa bona part del matí, que continua amb l’entrenament de tots els cavalls amb ‘peu a terra’, i es treballa la musculatura, l’abdominal, etc. A la tarda, es fa la feina de muntura: doma, rendiment esportiu, etc. Per acabar, es torna a fer neteja: «la higiene és fonamental» per a l’animal, exposa Cugat.

Temas

  • Riudecols
  • Diari de Reus

Comentarios

Lea También