Riudoms impulsa l’Espai Jove com a punt d’informació, trobada i participació juvenil

L’entrada en funcionament de l’equipament municipal és fruit del desenvolupament del Pla de Joventut. Al local s’habilitaran zones diferenciades en funció de les activitats que es realitzin

23 julio 2018 08:14 | Actualizado a 23 julio 2018 08:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El passat mes de maig, el ple municipal de Riudoms aprovava per unanimitat el Pla de Joventut. El document, elaborat amb la participació de 900 joves de la localitat, i amb les aportacions de totes les entitats amb membres joves o que desenvolupen activitats per a aquest col·lectiu en l’àmbit del lleure, l’esport o la cultura, esdevindrà, en els pròxims anys i en paraules de la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Riudoms, Maria Cros, «el document que engloba totes les polítiques de joventut que es portaran a terme a partir d’aquest any i fins al 2020». 
L’elaboració del Pla de Joventut ha cedit el protagonisme als joves en tot moment, els quals han fet arribar les seves propostes, necessitats i opinions als responsables de la seva redacció a través de grups de discussió. Formació; ocupació; salut i esport; oci i cultura; i habitatge són els cinc eixos de treball del Pla de Joventut de Riudoms, reforçats per dos eixos transversals: cohesió i participació dels joves del municipi. 

L’entrada en funcionament del Pla de Joventut suposarà l’impuls de l’Espai Jove del Mercat, que esdevindrà un punt d’informació, trobada i participació juvenil. «Serà el motor des d’on es gestionaran totes les polítiques de joventut municipals, és a dir, des d’on oferirem bona part dels serveis, però no serà l’únic espai, ja que farem també servir totes les infraestructures municipals», detalla la tècnica de Joventut, Marta de Mora. Segons recorda Maria Cros «l’Espai Jove havia estat obert en anys anteriors, des del 2010 fins al 2016, aproximadament». «Va començar amb moltes generacions de joves que en feien ús, però amb el pas del temps no cridava tant l’atenció. Per aquesta raó, el 2016 i des de l’Ajuntament, es va creure convenient fer una diagnosi del moviment juvenil al municipi per després treballar i desenvolupar diferents polítiques de joventut, coneixent el que realment agrada als joves, tenint en compte els seus interessos i necessitats», assegura. En aquest sentit, Marta de Mora ressalta que «una de les inquietuds dels joves, entre moltes altres, era disposar d’un espai on poder coincidir». La intenció, segons afegeix la regidora de Joventut, «és que a la tardor l’Espai Jove estigui en funcionament».

Formació; ocupació; salut i esport; oci i cultura; i habitatge són els cinc eixos de treball del Pla de Joventut de Riudoms, reforçats per dos eixos transversals: cohesió i participació dels joves del municipi. 

Zones amb diferents usos
En aquest temps s’ha estat treballant per reubicar en l’equipament  diferents zones amb usos diversos. «A l’hora de preparar l’Espai Jove volem que els joves també siguin protagonistes, és a dir, implicar-los des del primer moment, i que puguin opinar, decidir i proposar sobre l’espai, i sentin que la seva veu és escoltada», assegura la tècnica de Joventut. 
En aquesta línia, la regidora també destaca que «tenim interès, a través del Pla de Joventut, que aquest espai esdevingui de referència per als joves, ubicant des d’un punt d’informació juvenil sobre qualsevol àmbit; un espai de trobada informal per als mateixos joves ja sigui per fer alguna activitat d’oci o per treballar; impartir formació, etc.», descriu Maria Cros i afegeix que «hi haurà una persona, la dinamitzadora juvenil, que serà la figura de referència per atendre als joves». Un altre dels serveis que es donarà a través l’Espai Jove del Mercat estarà relacionat amb l’àmbit de la salut. Sobre això, la tècnica de Joventut explica que «treballarem en l’àmbit de la prevenció, ja sigui en temes de sexualitat, de gènere, etc.». 

L’objectiu, recorden Maria Cros i Marta de Mora «és acompanyar als joves del municipi en el seu apoderament i emancipació com a persones, és a dir, acompanyar-los en el seu projecte de vida i que tinguin una resposta en els seus interessos».   

Comentarios
Multimedia Diari