Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Riudoms s'acomiada del seu fill il·lustre, el compositor Joan Guinjoan

L’acte reuneix aquest dissabte al consistori, la família i personalitats local i provincials. A les 18 hores s'ha fet una missa funeral i les despulles s'han enterrat al cementiri local, on ja hi reposa la seva esposa

Diari de Tarragona

Whatsapp
FOTO: Alba Mariné

FOTO: Alba Mariné

L’Ajuntament de Riudoms ha celebrat un acte d’homenatge i de record del compositor Joan Guinjoan i Gispert, mort recentment a Barcelona, al Saló de Plens Municipal amb la presència de l’alcalde, Sergi Pedret; dels regidors de la corporació, familiars i autoritats del territori.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde, acompanyat per François Guinjoan, fill del músic i compositor; Maria Cros, regidora de Cultura; Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona i Maria Teresa Moles, directora de l’Institut Joan Guinjoan de Riudoms. A la cerimònia també hi han assistit altres autoritats, entre d’altres, el diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Joan Olivella.

Els membres de la taula presidencial han pronunciat unes paraules lloant la vida i obra de Guinjoan i la seva estima per al seu poble natal, amb el qual ha estat sempre va mantenir viu el lligam. L’alcalde Pedret ha destacat que Joan Guinjoan sempre ocuparà «un lloc d’honor a la Sala de Plens com a fill il·lustre del poble» i que «ha estat i estarà present per sempre més en la història del nostre estimat Riudoms».

El president de la Diputació, Josep Poblet, ha qualificat la mort de Guinjoan com la «pèrdua d’un gran prohoms del país», però -ha matisat- «ens ha de reconfortar que el Joan Guinjoan músic romandrà viu sempre cada cop que s’interpretin les seves obres».

François Guinjoan ha declarat estar molt honorat per ser rebut al Saló de Plens i per estar acompanyat per la família. També ha destacat el gran vincle de Joan Guinjoan amb Riudoms i amb el Camp de Tarragona, senyalant el fet d’haver estat nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili, entre d’altres distincions i honors atorgats al seu pare, així com el suport que sempre va rebre per part de l’ajuntament riudomenc a través del seus alcaldes Josep Maria Vallès, Josep Maria Cruset i Sergi Pedret.

Un exemple de la relació especial entre Joan Guinjoan i Riudoms és el fet que l’Institut d'Educació Secundària de la població porta el seu nom (INS Joan Guinjoan i Gispert). Un centre educatiu, Guinjoan visitava per assistir a l’acte de lliurament d’orles de cada promoció, excepte l’any passat que per raons de salut no va poder-hi ser present.

Nascut el 1931, el compositor i director Joan Guinjoan, era el riudomenc amb més projecció internacional de l’actualitat. Després d’una breu, però brillant, carrera pianística, es va dedicar a la composició. També va ser important la seva tasca de divulgació de la música contemporània.

La producció musical guinjoaniana és extensa i variadíssima. Va guanyar premis prestigiosos i estava en possessió de diverses condecoracions, tant del país com de l’estranger. Era membre corresponent de la Reial Acadèmia Catalana de les Belles Arts de Sant Jordi des de 1991, cobrint la vacant deixada per Frederic Mompou.

Guinjoan residia habitualment a Barcelona i va dirigir fins a la seva jubilació el Centre de Documentació i Difusió de la Música Contemporània de l’Ajuntament de la Ciutat Comtal. És autor de l'òpera que porta el nom de “Gaudí”, acabada l’any 1993 i estrenada el 2004 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, amb llibret de l’escriptor Josep M. Carandell Robusté. Actualment es dedica plenament a la composició.

A banda d’aquest homenatge, l’ajuntament de Riudoms ja va decretar dos dies de dol oficial per la defunció del seu fill il·lustre, i i col·locat les banderes a mig pal i amb crespó negre. Els riudomencs i riudomenques també han pogut acomiadar-se del compositor en el funeral celebrat avui a les 18 hores a l’Església de Sant Jaume de Riudoms.

Temas

Comentarios

Lea También