Rocío Requena d'Òxid Joies (Reus): 'Reciclem les joies antigues tot creant-ne unes de noves'

Fa 6 anys que lidera a botiga i és que ella sempre havia desitjat tenir un negoci propi

19 mayo 2017 16:49 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Rocío Requena fa prop de 6 anys que lidera la botiga Òxid Joies, del carrer Major, 28. ‘Fa 17 anys que és aquí i, quan em vaig assabentar que es venia, vaig aprofitar l’ocasió’, explica. I és que el que ella sempre havia desitjat era tenir un negoci propi. Venia del sector de l’hoteleria i pretenia trobar una altra mena d’al·licient laboral. ‘Ara em puc adaptar l’horari a la meva vida personal’, diu.


- Com viu el canvi de treballar en un hotel a dur tota sola una joieria?

- Tens un altre tipus de preocupacions i, sens dubte és un gran canvi. Sóc la meva pròpia cap i la feina la puc adaptar a la meva vida quotidiana amb més facilitat. Pel que fa a la nostra especialitat, se’ns caracteritza per un estil de joies que no trobaran en qualsevol botiga. La gent, quan busca alguna cosa diferent i original per a algú especial, ve aquí. És a dir, que al carrer no trobaràs dues polseres iguals. Només en el cas que hagin hagut de comprar-les totes dues aquí, perquè també fem alguna peça en sèrie. No massa recarregades tampoc.

- Què s’ha endut més la gent en època de festes?

- Ha estat tot força variat. Sobretot s’han emportat molts penjolls de pedres precioses. En realitat, la joia ha esdevingut un complement per a tota la gran dosi de regals acumulada.

- Quin és el seu públic majoritari?

- Diria que gairebé són tot homes, perquè són ells els que regalen més a les dones tot el que seria la bijuteria. També vénen noies a fer el regal per a la germana o la mare.

- Els clients acostumen a venir amb una idea clara?

- Sí, però moltes vegades et demanen assessorament, perquè d’aquesta manera tu els pots indicar quines són les novetats que tens o les millors peces. La clau és venir sabent el que vols. A partir d’aquí, pots destriar molts dissenys diferents. Com que la clientela també és força fidel, moltes vegades coneixem quins són els seus gustos. L’altre dia, va venir el marit d’una clienta, de la qual en conec més o menys l’estil. Sabent què pot agradar, puc aconsellar-lo amb la peça encertada.

- Si es parla de modes, què diria que es porta més ara?

- No sé si és per la crisi, però ara es porten molt els complements petits i més senzills. Si una joia penja, s’escull que sigui molt prima, per tal que es vegi més elegant. Tot molt discret, vaja. Cal dir, però, que sempre tenim aquell públic al qui l’atrau la peça grossa. Els de ‘com més es vegi, molt millor’.

- És útil conèixer el client...

- També hi ha l’opció de tornar el regal, no podem encertar sempre amb els gustos de la gent. No obstant això, molts clients tornen perquè saben que ja els coneixem. Tenim fitxers personalitzats amb les mides dels anells, per exemple. Com que tenim un taller, també escurcem mides, i això estalvia temps als clients.

- És un altre al·licient que tenen, doncs...

- Sí. A més, molts s’animen a donar una segona oportunitat a joies i accessoris que han estat de la família durant generacions i generacions. Reciclem les joies antigues, tot creant unes de noves i així donem una segona vida a peces amb valor.

- Què succeeix amb les franquícies que venen materials de bijuteria en massa?, els fan mal?

- Totes entre nosaltres som competència i et poden fer sempre mal. Quan un vol comprar un regal, no sap si comprar un llibre, un mocador o una joia. Però en aquest cas, treballo per a un públic que ja m’ha escollit a mi, i directament ve a comprar-me la peça.

- Són artesans, vostès?, és a dir, fan totes les peces?

- N’hi ha algunes que sí, d’altres que ens les porten de fora. Però la majoria són comprades a artesans de Barcelona, Tarragona i de voltants. El que sí que puc dir, és que tot el que tenim s’ha creat de forma artesanal. Nosaltres al taller fem sobretot molts collarets de pedres precioses i accessoris de plata. Sempre estem formant-nos amb els tallers que organitza el Col·legi Oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya per no quedar-nos enrere. Ara es parla molt d’impressions en tres dimensions, les dissenyes per ordinador, i llestos.

Comentarios
Multimedia Diari