Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Sabotatge al canal de transvasament del riu Siurana cap al pantà de Riudecanyes

Els regants ja han presentat denúncia als Mossos. Asseguren que qui va cometre l’acció ho va fer de manera premeditada

Mònica Just

Whatsapp
Imatge de la fusta que bloquejava el pasa de l'aigua pel canal i l'enviava riu Siurana avall. Foto: Cedida

Imatge de la fusta que bloquejava el pasa de l'aigua pel canal i l'enviava riu Siurana avall. Foto: Cedida

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes denuncia que ha estat víctima d’un sabotatge en tota regla a l’assut del canal que transvasa l’aigua del riu Siurana cap a l’embassament del Baix Camp. La incidència es va detectar diumenge a primera hora del matí, quan van veure que hi havia uns taulons de conglomerat que tapaven el canal i feien que l’aigua corregués avall pel Siurana. L’assut està ubicat a Cornudella.

Miquel Àngel Prats, administrador de la Comunitat de Regants de Riudecanyes, explica que algú va tapar, expressament, l’entrada al canal, i es va desviar al riu l’aigua que havia d’anar a Riudecanyes.  «Ja hem presentat l’atestat i la pertinent denúncia als Mossos d’Esquadra. De moment desconeixem qui ha pogut ser l’autor dels fets», afirma. Però Prats també està convençut que, fos qui fos, ho va fer de manera  «totalment premeditada». I que no va ser un simple acte vandàlic. «La fusta tapava tot el forat. Pel que sembla, haurien passat per allà abans, haurien pres les mides, preparat i tallat la peça amb la mesura exacta, i després col·locar-la a l’assut», afirma Prats, que mostra una barreja de resignació i indignació. 

«No és el primer sabotatge que patim. Fa prop d’un any algú va dur a terme una altra acció d’aquest tipus, trencant comportes i vàlvules. Vam denunciar-ho també als Mossos però no hem sabut res més», insisteix. En el cas dels fets d’aquests darrers dies, també ho han notificat a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) però, com apunta Prats, de moment encara no han rebut cap resposta. «L’assut és nostre, i de seguida vam actuar per intentar que no es perdés més aigua mentre es fa el transvasament, que acabarà aquest dimarts», apunta l’administrador de la comunitat de regants.

Un treballador, retirant la fusta que impedia el pas de l'aigua pel canal. Foto: Cedida

Els regants de Riudecanyes calculen que el sabotatge s’hauria produït dissabte a mitja tarda, i que hauria impedit que baixés aigua fins les nou del matí de diumenge. Calculen que va estar unes 15 hores sense baixar aigua pel canal, i que serien uns 16.000m3 d’aigua els que van córrer riu avall. Serà avui, quan acabin el transvasament, quan sabran exactament quina ha estat l’afectació.

Tot plegat passa en un estiu en què la gestió de l’aigua del Siurana s’ha situat en el punt de mira. Diversos municipis del Priorat han posat el crit al cel perquè asseguren que la comarca «pateix set» mentre Riudecanyes els «roba l’aigua». Un conflicte que fa setmanes que dura però que encara no té una solució sobre la taula. 

Des de Riudecanyes reiteren que «l’embassament de Siurana el va promoure i pagar la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes amb aportacions dels seus regants i dels ajuntaments que en formen part». També remarquen que no fan ús de l’hectòmetre cúbic que podrien utilitzar, sinó que es queden amb 700.000m3. I neguen tenir connexió amb PortAventura, com s’ha dit des d’algun sector. Insisteixen que només abasten els pagesos i ajuntaments dels voltants de Reus.

Temas

Comentarios

Lea También