Sanromà: «La miopia estratègica d'alguns polítics ha estat lamentable»

L’Estació Intermodal al sud de l’Aeroport és la principal lluita de Reus en el terreny de les infraestructures. Sanromà assegura que molts cops s’ha sentit sol defensant-la

06 abril 2018 19:09 | Actualizado a 07 abril 2018 18:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Isaac Sanromà ha estat, i ho continua sent, un dels principals defensors de l’Estació Intermodal. Un equipament licitat i adjudicat que continua sense data, però que és més necessari que mai.


Després de veure les inversions milionàries a l’Aeroport de Girona, el territori sembla que busca definitivament un posicionament comú per reivindicar l’Estació Intermodal. 
Estem en un moment crucial pel desenvolupament de l’Aeroport. El Prat no para de créixer i els tècnics aconsellen, com a Londres o Paris, que calen altres aeroports a 30 minuts en tren. Girona complexi aquests requisits. Però Reus també el pot complir. 

«Els localisme excloents i els tactismes polítics han fet molt de mal a l’hora d’apostar per un aeroport que és el de tots»

I després de tants anys és possible un acord unitari?
Els alcaldes de Reus i Tarragona tenen una oportunitat històrica per jugar un paper determinant a l’hora de fer una aposta real per posicionar l’Aeroport de Reus com un referent de primer ordre. Però han d’entendre que han de ser generosos. És la suma que multiplica. 

Però no hi ha res tancat...
En qualsevol altre lloc desenvolupat, amb dos dits de seny, tothom entendria que es necessita l’estació. Al territori hi ha gent que encara es pregunta si convé. Nosaltres, a la Cambra, tenim la consciencia tranquil·la perquè sempre hi hem cregut. En aquesta llarga travessa del desert dels últims anys, de vegades, ens hem trobat sols a l’hora de reivindicar-la. I més enllà del suport de Reus he de valorar molt positivament el suport incondicional que hem rebut de Salou i el seu alcalde. 

Hi ha gent que no hi creu?
Cal seguir fent pedagogia per explicar la importància de l’Aeroport i la necessitat de l’Estació Intermodal, i per això creiem que és interessant plantejar un estudi independent que ens permeti conèixer realment quin és l’impacte econòmic que tingfrà aquesta estació sobre el territori. L’estació no és cap caprici.

Encara tenim marge de maniobra?
Jo crec que sí, perquè l’estació no està desprogramada. Però no ens en podem refiar de prendre una decisió per al curt termini. Hem de mirar a llarg termini. Si la reivindiquem com cal, amb un lobby potent, podria ser una realitat. 

«Les infraestructures necessàries s’han de reivindicar cada dia. Si no ho fem nosaltres, Madrid no ens les regalarà pas» 

El greuge comparatiu amb Girona, és real?
Ho és, perquè les dades objectives així ho diuen. Però entenem des de la Cambra que el problema no és Girona. El problema és Madrid i Barcelona on no s’és conscient de les possibilitats del territori ni demostren cap interès per canviar aquesta manera de fer. 

S’ha perdut pes polític?
El territori ha perdut pes en les esferes de decisió política, tant a Barcelona com a Madrid, i cal fer un anàlisi de perquè ha passat això. Les infraestructures necessàries s’han de reivindicar cada dia. Si no ho fem nosaltres, Madrid no ens les regalarà. Caldria fer una oficina a Madrid per reivindicar assumptes pendents.

I això es nota, per exemple, en els pressupostos estatals...
Per posar només un exemple: l’A-27, o els desviaments necessaris a la N-420 a Riudecols. Tenim les mateixes infraestructures que fa 15 anys. I Reus està perdent capitalitat perquè la gent prefereix anar a d’altres llocs a comprar. Això també afecta al comerç. 

«El lloguer dels locals és el gran escull pels botiguers de la ciutat. Caldria que l’Ajuntament incentivés la reducció dels preus amb bonificacions fiscals»

Com veieu el comerç a Reus?
Crec que no es dir cap cosa que no es pugui veure a simple vista:la sensació és que hi ha una rotació molt gran d’establiments, el que vol dir que s’inicien nous projectes però que hi ha una mortaldat molt elevada d’aquests nous establiments. Un dels factors, és que Reus és una ciutat on el preu del lloguer, per tradició, és un dels mes cars de Catalunya. I això és perjudicial pel comerç. S’han d’ajustar preus, per ser competitius i els marges són molt petits. Caldria que l’Ajuntament incentivés la reducció dels preus amb bonificacions fiscals. 

Aquests dies se celebra la Ganxet Pintxo, un dels esdeveniments socials de Reus per excel·lència. Això ho ha d’organitzar la Cambra? O es cobreix alguna necessitat?
Quan busquem un projecte de promoció determinat, sempre hi ha un perquè. Nosaltres quan vam decidir fer la Fira del Vi, és perquè els cellers ens demanen que Reus sigui un referent del món del vi. Després s’ha convertit en un esdeveniment de ciutat. El mateix passa amb la Ganxet Pintxo, que neix per incentivar el consum en perídoes de baixa activitat en l’àmbit de la restauració. Nosaltres no ens hem plantejat fer les coses per treure pit, sinó que ens venen a veure i busquem promocionar aquells sectors que tenen una necessitat específica. 

Per tant, ho ha d’encapçalar la Cambra...
Si ho fes l’Ajuntament  es criticaria perquè sempre s’hi veurien qüestions polítiques. Nosaltres tenim l’avantatge que se’ns veu com un ens independent. Sempre estem bé amb tothom, però també crítics amb tothom. 

Comentarios
Multimedia Diari