Sant Pere confinat: sense Tronada, Seguici ni concerts

La Festa Major es reformularà enguany per adaptar-se al context provocat per la Covid-19

09 mayo 2020 08:10 | Actualizado a 09 mayo 2020 09:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Reus tindrà una Festa Major de Sant Pere històrica. Ho serà per força major i degut a la crisi sanitària provocada per la Covid-19. I és que, enguany, cap Tronada ressonarà a la plaça del Mercadal. Tampoc es veurà la cercavila del Seguici Festiu, ni hi haurà concerts ni ballades tradicionals. L’Ajuntament de Reus ha decidit renunciar als actes públics per tal de garantir la seguretat i la salut dels ciutadans però mantindrà un programa de Festa Major adaptat al context. Així ho va anunciar ahir el regidor de cultura, Daniel Recasens. Tot i que la incertesa de l’evolució del coronavirus perdura, la decisió està presa i és oficial: «No renunciarem a la celebració de la Festa Major. Sant Pere no es pot ajornar ni suspendre per tot el que representa, per això l’hem adaptat a la situació actual».

Tot això es tradueix en un novedós format «que mantindrà l’essència de les activitats més solemnes», però en el que no hi haurà cap acte ni activitat que impliquin concentracions nombroses.

Sí que es farà el Pregó d’Inici de la celebració i el lliurament del Tro de Festa. També es mantindrà el repic de campanes, el concert de gralles des del Campanar, la música de la Banda de la Festa Major i l’acte de la cerimònia de les tres claus. «Sant Pere sortint d’un lloc on resta confinat durant un any té un sentit renovat», va assenyalar Recasens, en referència a aquest acte en què els poders fàctics de la ciutat ajunten les tres claus que permeten treure el bust de l’armari.

es destinarà al Pla de Reactivació Social i Econòmica de la ciutat

El programa definitiu, però, no es presenta fins d’aquí a unes setmanes, conjuntament amb el cartell de la Festa Major, elaborat per l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona que enguany celebra el seu 40è aniversari.

El que queda clar és que l’Ajuntament treballa amb l’adaptació a nous formats que permetin, per exemple, poder celebrar els Cóssos i reconvertir el Corpus 2020, que manté el toc de campanes i anul·la la sortida de la Mulassa i els gegants, l’Àliga petita, els gegants petits, els nanos petits i la Mulassa petita, així com també l’encesa dels Bous de Foc i la ballada dels gegants. La Professó de Corpus es farà a l’interior de la prioral sense els elements del seguici que l’acompanyen habitualment. La plataforma Reus@Casa pot ser molt protagonista com a canal per viure en format on-line la coca amb cireres, el Canó de les Festes o l’Ou com Balla.

Reactivar la cultura i l’economia

L’Ajuntament de Reus destinarà l’estalvi econòmic derivat de la reformulació de la Festa Major al Pla de Reactivació Social i Econòmica de la ciutat.

En aquest aspecte, Recasens va voler defensar la importància de la cultura com un element afectat per la crisi de la Covid-19: «tenim clar que la cultura, també la popular, no només és divertiment i lleure, sinó també una eina potentíssima de cohesió social amb un valor patrimonial i una font de riquesa també per a la economia i la reactivació».

Prendre aquesta decisió no ha estat fàcil. Recasens va reconèixer que es tracta de quelcom amb «una repercussió emocional en la ciutadania i no hem volgut tenir pressa». En aquest sentit, el consistori plantejava tres escenaris possibles: seguir amb la festa, anular-la o adaptarla, i ha treballat amb l’Institut Municipal Reus Cultura, coordinador i organitzador de les activitats, la Comissió de Protocol de la Ciutat i també s’ha reunit amb més de 50 representants de les diferents entitats que prenen part de la festa.

Comentarios
Multimedia Diari