Seguir aprenent amb 101 anys

Societat. Magda Serrano és una alumna centenària que continua amb les classes de català, tal com ho feia de ben joveneta al Centre de Lectura

06 julio 2019 11:20 | Actualizado a 08 julio 2019 16:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb ganes, alegria i molta iniciativa segueix aprenent el català a les aules després de mes d’un segle de vida. Magda Serrano és una reusenca centenària que fa classes de llengua a l’Esplai que la Fundació ‘La Caixa’ té al Parc Sant Jordi. El seu cas s’ha convertit en tot un exemple de lluita i superació per tots els seus companys i amics.

Magda va néixer a l’Espluga de Francolí. Aquell va ser l’indret en el qual va arribar al món, però ella és filla de Reus, on ha crescut amb la seva mare i tres germans, tots ells més grans. Els seus primers passos com alumna de llengua catalana van ser al Centre de Lectura i, posteriorment, després de la guerra, només va poder aprendre mecanografia i taquigrafia, ja que el català estava prohibit. En aquella època, recorda que des del carrer de les Galanes, que és on vivia, veia com al Mercadal unes noies amb faldilla i camisa blava passejaven per la plaça guarnides amb un llaç al coll i el ‘logo’ d’un jou amb unes fletxes al pit: era la secció femenina de la Falange. Les veia cada dia, i volia vestir-se com elles.

Els seus tres germans, conscients del seu desig, la van llevar un dia del llit i li van demanar que s’arreglés, perquè la duien a un indret desconegut per ella. Pensava que l’apuntarien a la secció de la Falange. Però contràriament, li va tocar complir amb el servei social, que llavors era obligatori per a les noies, fent tasques en un menjador solidari. Evoca aquest fet amb gratitud, perquè li va obrir moltes portes. «Em va permetre viatjar amb avió, conduir i estudiar», comenta Serrano.

Anys després, es va casar i va ser mare de quatre fills. Per la Magda, la maternitat és el millor que li ha passat a la vida, afirma que «és un regal». A causa d’això, va viure al camp durant la infància i joventut dels seus nens, per la qual cosa és una gran coneixedora del món de la pagesia.

Habilitat per l’ortografia

Actualment, viu just davant de l’Esplai del Parc Sant Jordi, i és molt activa al centre. Fa tot allò que té a l’abast: taller de ganxet, de memòria, i les classes de català. En gaudeix molt de les darreres. La seva professora de llengua, Maria Josepa Salvador, admet que té traça i molta experiència per la seva edat. «Té una base de gramàtica i vocabulari molt ric». De fet, assegura que té una gran habilitat per l’ortografia, cosa poc habitual en una persona que va aprendre català ja fa una pila d’anys, durant la República. Per la seva banda, la Magda està tant satisfeta amb les classes de català que ja s’ha apuntat per l’any vinent.

Les persones amb les quals Serrano conviu a l’Esplai se senten molt agraïdes amb la seva companyia, ja que han fet bones amistats i els hi encomana la seva joia. «Gaudeixo molt, i agraeixo quan m’ajuden», explica amb seguretat. Maria Josepa recalca que és un exemple a seguir per l’entusiasme que mostra per tot allò que fa, i afegeix que «té una gran virtut: ella mai es queixa, tot i les dificultats que pugui tenir. Té molt bon caràcter».

Comentarios
Multimedia Diari