Sessió d'ajuda psicològica a Reus pels qui eren a Indonèsia durant els terratrèmols

La Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de la UAB organitza una sessió psico-educativa a Tecnoredessa el 30 d’agost

22 agosto 2018 18:41 | Actualizado a 23 agosto 2018 07:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:


En les darreres setmanes, a l’illa de Lombok, a Indonèsia, s’han produït diversos terratrèmols, amb una magnitud superior a 6 a l’escala de Richter, que han provocat més de 500 morts i prop de mig milió de desallotjats.  La zona és un important centre turístic del sud-est asiàtic, pel que, en el moment que van començar els tremolors hi havia fins a 200 turistes espanyols a la illa. 

Els experts consideren que «ser testimoni d’un terratrèmol important en un país estranger, viure una situació de risc real per a la pròpia integritat física i estar en contacte amb la destrucció, el patiment i la mort de la població local produeixen un fort impacte psicològic» en les persones que ho presencien.

Davant la possibilitat que algú hagués viatjat a Indonèsia i es topés amb els terratrèmols i pogués necessitar d’ajuda, s’ofereixen a elles i als seus familiars una reunió psico-educativa amb informació i pautes amb un valor preventiu important per la recuperació. 

En total es faran tres reunions. Dues a Barcelona, i una a Reus, el proper 30 d’agost, a Tecnoredessa, des de les 18.00 h i fins les 19.30 h. S’explicarà el perquè de la sensació d‘inseguretat després d’haver viscut una situació de perill, com evoluciona la recuperació espontània d’aquestes situacions i també quan i on es pot rebre ajuda addicional si després de 4 o 6 setmanes, encara experimenten un grau de malestar important.

Tot i el fort impacte que representa una situació com aquesta, les conseqüències per als testimonis directes i pels seus familiars i amics no seran iguals: la majoria es recuperaran després d’unes setmanes sense patir-ne seqüeles; a d’altres els costarà més temps i més esforç deixar enrere els records del viscut; i unes poques potser pateixin algun canvi en la seva manera d’afrontar el futur o, fins i tot, en la seva manera de ser.

La Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de la Universitat Autònoma de Barcelona disposa de múltiples evidències científiques sobre quins són els factors protectors i de risc en la recuperació de les persones després de l’impacte de situacions potencialment traumàtiques. Diuen que l’element essencial que estimula la recuperació de les persones implicades és rebre una informació de qualitat sobre les reaccions que experimenten i com poden tenir una millor cura de sí mateixos, potenciant la seva capacitat de resiliència i evitant els factors de risc. Les sessions seran gratuïtes gràcies a la col·laboració de la UTCCB, el Consorci Sanitari de Barcelona i Fira Reus.

Comentarios
Multimedia Diari