Set municipis del Baix Camp participen en la Primera Ruta Cicloturística centrada en l’oli

La proposta, impulsada per BiciCamp amb el Consell Comarcal i la DOP Siurana, arrenca amb un itinerari de 49 km per la comarca

05 diciembre 2019 09:47 | Actualizado a 16 diciembre 2019 16:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’associació BiciCamp ha ideat una iniciativa turística sobre rodes tot potenciant el coneixement del territori i l’univers de l’oli d’oliva. En concret, el verge extra d’oliva de varietat arbequina, reconegut per la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana. I, com ho faran? A través d’un itinerari circular de 49 km fet amb bicicleta on els visitants podran veure hortes, camps d’avellaners, garrofers i oliveres. La proposta, de fet, ha sumat els esforços de fins a set municipis de la comarca del Baix Camp que són productors d’oli: Reus, Riudoms, Vinyols i els Arcs, Montbrió del Camp, Vilanova d’Escornalbou, Mont-roig del Camp i Cambrils.

La clau d’elaborar la Ruta de l’Oli de forma autònoma per part de famílies, grups d’amics o parelles és que es poden conèixer de primera mà les peculiaritats de l’univers agrícola, i també elements patrimonials importants com ara cooperatives, museus, centres d’interpretació i, fins i tot, molins. No poden oblidar-se, tampoc, les agrobotigues. «Quan vam plantejar la primera Ruta Cicloturista inspirada en l’oli al Consell Comarcal del Baix Camp ho van acollir molt bé. També ho va fer l’equip que integra la DOP Siurana. 

«La iniciativa ha suposat que molts pobles de la comarca hagin fet un esforç important per renovar, instal·lar i repassar la senyalística dels seus camins», va explicar ahir durant la roda de premsa de presentació la presidenta de l’associació BiciCamp, Ester Avila. La creació de la Ruta de l’Oli ha implicat la col·locació de banderoles i plaques identificatives al llarg del recorregut i ha tingut un cost total d’11.526,49 euros, els quals han anat a càrrec dels mateixos municipis.  

També s’han editat 5.000 tríptics informatius sobre la ruta, que han estat distribuïts entre les diferents entitats i ajuntaments participants en el projecte. La tasca de difusió ha anat a càrrec del Consell Comarcal del Baix Camp, que n’ha assumit una despesa de 869,75 euros. «Amb aquesta proposta es reivindiquen els productes del territori i els hi donem el valor que es mereixen», va destacar el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, present també a la presentació celebrada a l’Estació Enològica.  

Motor econòmic

Des de la Cooperativa de Riudoms, el seu president, Salvador Gras, va assenyalar l’important que és desenvolupar activitats transversals en el turisme, motor econòmic principal de molts pobles del Baix Camp. «Promoure l’exercici físic com anar amb bicicleta esdevé una forma innovadora per descobrir el paisatge. És una manera directa de treure’n profit», va dir Gras. 

Tant BiciCamp, com des de la DOP Siurana i el Consell Comarcal no descarten fer extensible aquesta mena de rutes a altres productes agrícoles en un futur pròxim. «Cal aprofitar les nostres xarxes de camins i donar a conèixer l’activitat social que esdevé per a una família anar a fer l’oliva», va aportar Ester Avila. La ruta inclou la visita a altres llocs d’interès com els edificis modernistes de Reus, el nucli antic de Vinyols i els Arcs o les torres de guaita de Vilanova d’Escornalbou.

Comentarios
Multimedia Diari