Siurana, a ple rendiment tot i els 3 euros del pàrquing

Reportatge. Aquesta és la primera setmana que treballadors municipals de Cornudella gestionen els cotxes que arriben al petit nucli. La majoria de visitants ho comprenen

08 diciembre 2019 11:30 | Actualizado a 08 diciembre 2019 16:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els caos de cotxes a Siurana han acabat. Ja no hi ha vehicles estacionats envaint la calçada, ni embussos perquè està absolutament tot saturat. Des de dilluns que l’Ajuntament de Cornudella del Montsant (municipi al qual pertany Siurana) es fa càrrec de la gestió de les dues zones d’aparcament ubicades prop del nucli i, ara, tots els dies de la setmana s’han de pagar 3 euros per estacionar. «S’havia de fer alguna cosa. Podies tardar més d’una hora a arribar a Cornudella per culpa del caos circulatori», explica el Jordi, propietari del bar L’Acàcia i veí de Siurana.

És dissabte i hi ha una boira humida que no deixa veure el pantà, però això no espanta els visitants. Pràcticament arribant al poble, al mig de la carretera hi ha un treballador municipal amb armilla groga que atura a tots els vehicles i els informa de les novetats: aparcar a Siurana ja no és gratuït. «La gran majoria ho comprèn», explicava ahir Persi Saracho, encarregat de gestionar els vehicles. A mig matí, ell es trobava a la zona més propera a Siurana i, a través de walkie talkie, es comunicava amb el seu company, situat al primer pàrquing. «Et queda algun espai?», li preguntaven. «Pots enviar cap aquí dalt, com a molt, tres cotxes», li responia el Persi, que portava perfectament controlat el número de vehicles. «Dilluns en van pujar 35 i dijous, per exemple, 16. Ni que plogui, la gent ve igualment», detallava.

De fet, ahir era el clar exemple. Tot i la boira espessa que envoltava Siurana, motos i cotxes s’acumulaven. De fet, cap al migdia, l’aparcament de dalt, amb 33 places més quatre per a persones amb mobilitat reduïda, estaven plenes. D’altra banda, a la zona d’estacionament més allunyada n’hi havia més de 160 i estava gairebé al límit. Entre els visitants que ahir es van apropar a Siurana hi havia un grup d’amics de Barcelona. No sabien que era just la primera setmana que es paga, però tampoc els sorprenia. «A Barcelona paguem per tot. Ja no ve d’aquí», bromejaven.

Un altre visitant era Jordi Company, també de Barcelona. En el seu cas, havia pujat a Siurana amb moto amb un grup d’amics. No havien hagut de pagar pel fet d’anar sobre dues rodes, «però sí que ho trobo correcte si això ajuda a que no es massifiqui i a mantenir-ho en condicions». De fet, els treballadors municipals no únicament s’encarreguen de regular els cotxes, sinó que també es fan càrrec de les brosses.

El punt d’inflexió

Des del bar L’Acàcia, el Jordi recordava que en una ocasió, una persona va patir un infart i, del caos que hi havia, l’ambulància no podia arribar a Siurana. «Allò ens va fer dir prou», recorda. A partir d’aquell moment, es va començar a treballar en la regulació dels vehicles, «però com que tots aquests tràmits són tant lents, els veïns vam decidir regular-ho nosaltres mateixos de forma provisional». Una tasca que han estat realitzant durant dos anys, festius i caps de setmana, fent pagant uns dos euros de voluntat. Ara, en Jordi es mostra satisfet.

La tarifa és de 3 euros de 9 a 21 hores. Per la seva banda, veïns i treballadors del nucli disposen d’una targeta que els permet estacionar al poble.

Comentarios
Multimedia Diari