Siurana i Riudecanyes, els pantans més buits de les conques internes catalanes

El sistema d’embassaments del Priorat i el Baix Camp té ara mateix un volum del 41%, el més baix de Catalunya. Tot i així, l'ACA diu que el nivell de reserves és bo i que en general la situació és millor que l'any passat

05 julio 2017 16:03 | Actualizado a 05 julio 2017 16:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El sistema d’embassaments Siurana-Riudecanyes està a la cua de les conques internes catalanes, amb un volum del 41% de la seva capacitat. Segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a mitjans del mes de maig van arribar al màxim d’aquest any amb 8,8 hectòmetres cúbics, mentre que ara mateix es troben en 7,2 hm3. Però l’ACA insisteix que, en general, el nivell de reserves que hi ha a Catalunya és bo, tenint en compte també el descens «lent però constant, xifrat en una mitjana de 2 hm3/dia, arran de l’increment de demandes habitual del període estival», apunten fonts de l’organisme. Segons les seves dades, doncs, els embassaments de les conques internes catalanes esta al 79% (546 hm3) de la seva capacitat, tres punts i 16 hm3 més que fa un any. Els volums més alts es troben a la conca del Llobregat (88% i 188 hm3).

L'ACA ha difós les xifres tot just 24 hores després de les queixes del Priorat pel transvasament d'aigua de Siurana al pantà de Riudecanyes

L’Agència ha difós les xifres aquest dimecres, tot just 24 hores després que els municipis de Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera –que formen la mancomunitat del Topograpo– posessin el crit al cel perquè consideren que el pantà de Riudecanyes els pren l’aigua de Siurana quan la comarca del Priorat està enmig d’una complexa i preocupant situació de sequera. Per tot plegat demanen solucions.

Per tot un any

«Amb els volums actuals de reserves als embassaments, es garanteixen totes les demandes domèstiques per tot un any i també les campanyes de reg d’enguany», afegeixen des de l’ACA. Tot i això, el comunicat difós per l’Agència subratlla que «Catalunya està condicionada pel clima mediterrani, que alterna llargs períodes d’estiatge amb episodis d’intenses precipitacions però de curta durada, fet que ens obliga a fer un consum responsable i racional de l’aigua. A més, la incidència del canvi climàtic també requereix que fem un ús eficient d’aquest recurs».

 

Comentarios
Multimedia Diari