Suport i lluita per a la integració a Reus

Amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual severa i profunda, el Centre d'Atenció Especialitzada Marinada va obrir les seves portes ara fa 25 anys. Amb motiu del seu aniversari i de la seva tasca realitzada, avui rep un Guardó de la Ciutat.

19 mayo 2017 18:06 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El maig de 1991, el Grup Pere Mata va decidir emprendre, a través del centre Villablanca, un projecte per acollir més enllà de les seves llars persones amb discapacitat intel·lectual severa i profunda. La seva intenció era alleujar la feina dels familiars i convertir-se en un centre de referència dins del territori, «i això preteníem fer-ho mitjançant l’obertura d’una residència i posicionant el personal adequat per tractar aquest tipus de pacients», explica David Godall, director del centre. La primera setmana 5 residents van estrenar el complex i a finals de 1995 aquests van ser 60, xifra que s’ha mantingut fins a l’actualitat.

Aquest any, el centre celebra el seu 25è aniversari, i amb motiu d’això i de la tasca realitzada amb les persones amb discapacitat intel·lectual, rebrà un Guardó de la Ciutat, que li serà atorgat avui, a les 20 hores, a la sala de plens de l’Ajuntament de Reus.

Des de la seva creació, el Centre d’atenció Especialitzada Marinada, situat als afores de la ciutat, ha hagut d’afrontar reptes com canvis d’administració i direcció, i fins i tot la crisi econòmica, que l’han portat al que és avui en dia. «Arran d’una reorganització interna del personal, bona part dels membres de l’equip tècnic van haver de canviar, amb la qual cosa es va produir un període de transició i adaptació, que va acabar funcionant sense cap mena de problema», explica el David.

En referència al tractament dels pacients, la institució ha estat pionera en la utilització d’estratègies terapèutiques especialitzades, «realitzem teràpies amb animals, com per exemple la hipoteràpia, assistida amb cavalls. Hem apostat per la integració i l’estimulació sensorial, cognitiva i motriu, i també per les tècniques de comunicació alternativa i augmentativa», explica el David. Que s’aniran especialitzant al llarg dels anys.

Intervenció individual

A més a més s’han anat creant diferents espais d’intervenció individual i grupal, sempre tenint en compte les característiques dels usuaris. «En el cas dels grups, una de les primeres propostes va ser dividir els usuaris en diferents col·lectius amb noms de fruita, per donar-los una identitat pròpia», explica el David. Per exemple al grup Kiwi es treballa amb persones amb afectacions motores de diferents nivells de gravetat, el grup de les Cireres el formen persones amb greus trastorns de conducta, i els Plàtans i les Maduixes seguien organitzacions semblants als altres dos.

Per a pacients amb patologies menys greus, s’ofereixen opcions com l’estada en pisos protegits o la realització de feines al centre, sobretot rutinàries i mecàniques, sempre sota la supervisió d’un equip de professionals integrat per psicòlegs, metges i professionals sanitaris. També s’ofereix un taller realitzat els divendres a la tarda conegut amb el nom de ‘Reunió de Marinada’, on els usuaris del centre expressen les seves opinions. Sortides setmanals a pobles del voltant, assistència a diferents activitats a la ciutat o la participació a la diada de Sant Jordi en són altres exemples. Més recentment s’ha optat per a la incorporació de les famílies a la vida del centre, aportant resultats molt positius.

Comentarios
Multimedia Diari