Tarda de contrastos entre hàbits i il·lusions

Crònica | El Raval de Santa Anna va viure ahir el primer dissabte com a via exclusivament de vianants
 amb un passeig ple de gent i de cotxes desubicats

01 diciembre 2019 10:50 | Actualizado a 04 diciembre 2019 20:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Són les set i vint minuts del vespre i des de la cèntrica redacció del Diari se sent un clar enrenou de gent passejant. Avui (ahir per al lector) és el segon dia de la campanya comercial de Nadal, els llums ja estan encesos i com bon dissabte que és, els reusencs han anat a ‘a fer un tomb’. Aquella expressió tan nostra i que tant ens defineix.

Si hi ha quelcom que ha marcat la prèvia d’aquesta campanya, en l’àmbit comercial, veïnal, mediàtic i polític ha estat la conversió en zona de vianants del Raval de Santa Anna, que va començar el dia 29 i s’efectuarà, a mode de prova pilot, els divendres caps de setmana, festius i vigílies de festius fins al 29 de febrer del 2020. Que millor, doncs, que sortir al carrer i fer un tast d’aquest segon dia en funcionament del ‘nou’ passeig reusenc.

«A mi em sembla fantàstic, sobretot pel soroll i la tranquil·litat. Que tanquin tot el centre si cal», expressen la Isabel i l’Alfonso, una de les poques parelles que caminen per l’asfalt del Raval de Santa Anna a l’altura amb Martí Napolità. I no és per manca de gent, sobretot des de l’Abacus cap amunt. A falta de comparacions amb un dissabte abans de ser zona de vianants, una pot valorar que al raval, en aquest moment s’hi respira vida.

«No en tenia ni idea i la veritat és que tampoc en noto la diferència. No crec que sigui la solució pel comerç», valora en Quim, un jove d’uns vint anys. Amb ell hi coincideixen, d’alguna manera, la Rosa i la Victòria, que en donen una de bona i l’altre de dolenta: «es nota que hi ha més gent pel carrer, però hi ha descontrol dels cotxes».

I és que el fet de ser per a vianants talla l’accés als vehicles des de les onze del matí fins a les nou de la nit i sembla que més d’un conductor no se n’ha assabentat del tot de quines opcions té per accedir al garatge particular. D’uns decideixen tirar pel dret, carrer de Santa Anna cap avall, d’altres fan maniobres per tornar cap allí d’on han vingut. L’encreuament que uneix els punts del carrer i el raval homònims és el punt negre. I la gent que passeja s’hi para i s’ho mira. Si poden, indiquen la solució, «que sí, que n’hi ha, però no ho sabia i és complexa», es queixa una conductora més aviat enfadada.

A mesura que s’acosten les vuit del vespre, al tram més pròxim a la plaça del Prim, s’hi veuen nombroses i grups de persones que gaudeixen de poder passar pel carril que normalment és dels vehicles. Les famílies estan encanades amb l’opció i als nens els fa il·lusió. Els que van per la vorera reconeixen que l’opció escollida va més aviat de «manca de costum».

Alguns estan preocupats pels comerços que venen mercaderies grans, que com s’ho faran sense accés i ni càrrega i descàrrega. Uns altres envien ànims als comerços, que no s’hi encaparrin, que per Nadal qui més qui menys, tothom compra. D’opinions n’hi ha de tots colors. Escèptics, confiats... En el fons, tots consideren que un cop passin els dies, els hàbits marcaran si això rutlla o no va bé.

D’altra banda, la majoria d’establiments de restauració de la zona, raval i col·laterals, no ho tenen gens clar. Consideren que al final la gent optarà per aparcar a la Fira i no baixaran cap al centre. Falta d’opcions d’aparcament cèntric, creuen.

«Uf...», se li escapa a la Jasmina, mare de tres fills que corren de vorera en vorera, «no sé ben bé com valorar-ho, però el que està clar és que hi ha hagut establiments d’altres carrers que n’han patit d’anys col·laterals». Un d’ells és el pàrquing Simonet. I és que al carrer Salvador Espriu s’escolten botzines de vehicles desubicats davant el nou ordre de circulació del carrer a l’estil anglesa.

«Vols veure gent? El carrer Llovera sembla avui Barcelona», comenta l’Àlex. Tot i que es mostra escèptic afegeix: «Si el Raval de Santa Anna ha d’acabar així, benvingut sigui».

Comentarios
Multimedia Diari