Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

"Tinc més de 90 tortugues i les reconec totes"

Enric Pàmies, un reusenc especialista en tortugues

Cristina Valls

Whatsapp
Pàmies amb una tortuga d´aigua natural de Nicaragua. Foto: cedida.

Pàmies amb una tortuga d´aigua natural de Nicaragua. Foto: cedida.

Pàmies fa més d´11 anys que es dedica al món d´aquests rèptils, el seu web passa del milió de visites i ara prepara un llibre sobre les tortugues russes

- Això de tenir tantes tortugues esdevé una afició cara?

- Depèn. En el meu cas no, perquè he anat adoptant tortugues que m’han anat donant i també m’han criat algunes tortugues meves. Com totes les aficions, hi ha diferents nivells. A vegades, pots controlar el que gastes. A més, el que la majoria de gent no s’espera, és que els exemplars es facin grans.

- L’afició als animals li ve des de petit... No té por de cap animal?

- Des de sempre, he estat al jardí de la casa dels meus pares jugant amb escarabats, caragols i tot el que trobava per allà. M’agrada ben bé la majoria. Em semblen curiosos. Als 13 anys, em van donar les meves dues primeres tortugues, perquè a l’escola es van fer massa grans i vaig esdevenir jo l’escollit. A partir d’aquí, vaig aprendre una mica de tortugues. És molt senzill i agraït. De fet, en tinc més de 90 tortugues i les reconec a totes. Les tinc repartides entre casa meva i dels meus pares. La darrera que vaig rebre va ser de l’any passat.

- I aquí és quan comença la seva gran aventura...

- A partir del 2004, Internet ja començava a tenir més moviment i vaig crear una pàgina web sobre tortugues que, amb el temps, va adquirir molts seguidors. A més, vaig veure que de llibres no n’hi havia molts, i menys en castellà. Per tant, vaig decidir omplir aquesta manca. La xarxa també donava l’oportunitat de poder parlar amb altres persones que tenien tortugues i dubtes. Els fòrums en aquella època també estaven en creixement. La intenció era fer una pàgina de consulta.

- Va arribar a dur a terme fitxes. Com les elaborava?

- En principi, només feia fitxes de les tortugues de les quals tenia fotografies, de les que tenia jo i de les fotos que m’enviaven companys del mateix àmbit. A través del que sabia, del que em passaven i del que havia llegit, vaig començar a aportar dades i coneixement. Aportava les característiques físiques, el manteniment i curiositats de l’experiència de conviure amb l’animal. Un tret que no trobes en cap llibre. Espècies tropicals que no poden hivernar i un llarg etcètera.

- I ha decidit implementar el seu rang d’especialitat...

- Amb una altra web, sí. Allà també parlo d’aus, mamífers i amfibis. Porta més d’un milió de visites i estic d’allò més content (www.unzooencasa.com). Pel que fa al nivell de llibres que he arribat a compilar, vaig passar dels 40 sobre tortugues a la meva biblioteca particular a desconèixer el número.

- Són rèptils que s’adapten fàcilment?

- Són resistents. Hi ha tortugues que no tenen cap problema amb els canvis de temperatura, i d’altres que són delicades pel que fa a l’alimentació i la humitat. Ara estic en procés d’elaborar un possible llibre sobre les tortugues russes, que són les terrestres més habituals per comprar. Me l’autoeditaré i el promocionaré a la xarxa. L’afició de les tortugues ha entrat en una mena de crisi, perquè, en haver-hi temps precaris, s’ha retallat en aficions. Ara, a més, estic en una dins una associació valenciana, on hi ha una secció catalana.

Temas

  • REUS

Lea También