Torna la Ruta del Modernisme a Reus

Desescalada cultural. Ahir es va reprendre la visita guiada per descobrir els edificis d’aquest moviment amb mesures adaptades a la Covid-19

Carmina Marsinach

Whatsapp
La Casa Gasull i la Casa Rull, dues construccions de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. FOTO: A. Gonzàlez

La Casa Gasull i la Casa Rull, dues construccions de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. FOTO: A. Gonzàlez

La Ruta del Modernisme es va reprendre ahir després d’haver quedat aturada durant gairebé tres mesos per la crisi de la Covid-19. I ho va fer amb la mateixa essència: descobrir les façanes i elements patrimonials modernistes de la ciutat i la història i les anècdotes que els envolta. I és que Reus és la segona ciutat de Catalunya amb més patrimoni modernista.

Amb tot però la visita guiada també s’ha hagut d’adaptar a la situació actual i s’han reduït els grups de 25 a 15 persones, l’ús de la mascareta per part dels assistents és obligatori i en començar la ruta s’han de rentar les mans amb gel hidroalcohòlic.

Més d’una desena de persones van participar ahir a la ruta que va arrencar des de l’Estació enològica, un dels primers exemples d’arquitectura modernista industrial obra de l’arquitecte reusenc Pere Caselles.

La visita, dinamitzada per Còdol Educació, va fer parada en diferents cases de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, com per exemple la Casa Gasull, la Casa Rull o la Casa Navàs, una de les més emblemàtiques de Reus ubicada a la Plaça del Mercadal. I també en altres construccions de Pere Caselles com la Casa Punyed, la Casa Tomàs Jordi, la Casa Querol, la Casa Codina o la Casa Laguna, entre altres.

La Ruta del Modernisme també va fer parada a la plaça Prim. Foto: Alfredo González

Moltes d’aquestes construccions es poden identificar per la presència d’ornamentacions a les façanes inspirades en motius vegetals, per l’ús del trencadís en alguns casos o bé per les formes sinuoses que pretenen trencar amb la simetria.

La Ruta del Modernisme es va recuperar ahir coincidint amb el primer cap de setmana de la fase 3. Des de Reus Promoció expliquen que durant els últims dies han anat rebent més trucades per part de persones interessades a visitar diferents equipaments de la ciutat.

Segons Marta Villalta, gerent de Reus Promoció, aquesta va ser una de les activitats que volien recuperar de forma prioritària, ja que es tracta d’una visita completament a l’aire lliure i és una manera de què els visitants coneguin la ciutat amb una primera pinzellada del modernisme i després s’animin a visitar alguns dels edificis per acabar de descobrir-los.

Els participants de la ruta d’ahir eren tots de Reus i molts d’ells desconeixien les anècdotes que s’amaguen darrere aquests edificis centenaris i dels seus antics propietaris que pertanyien a la burgesia catalana. Degut a la situació actual es vol «potenciar aquesta ruta entre el públic de proximitat perquè coneguin el patrimoni del territori», explica Villalta.

65% de visitants de Barcelona

En els últims dos anys més de 1.400 persones han realitzat aquesta ruta. El 90% del públic és català i un 65% dels visitants són de la demarcació de Barcelona. I més d’un 20% són de la demarcació de Tarragona.

La Ruta del Modernisme es realitzarà cada dissabte a les 11.30 hores i té una durada d’una hora i mitja.

Durant aquesta setmana s’han anat reobrint progressivament els equipaments de la ciutat amb mesures de seguretat adaptades a l’emergència sanitària que estem vivint. Dilluns van reobrir les oficines de turisme i dimarts es va reprendre l’activitat al Centre Gaudí.

Temas

Comentarios

Lea También