Torna la festa d'hivern de Sant Sebastià, una tradició del segle XVII

Se celebrarà aquest dissabte a la plaça del Castell i es recupera el ball popular, una cercavila pels carrers i la subhasta de coques

19 mayo 2017 23:41 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Reus vol retrocedir fins al segle XVII aquest dissabte amb la recuperació d’una festa que es va deixar de celebrar als voltants de l’any 1750. Fins aleshores la ciutat, com moltes altres viles, comptaven amb una festa major d’estiu, que en aquest cas era per Sant Pere i una d’hivern que se celebrava per Sant Sebastià.

Elements com la subhasta de coques, els balls al carrer i els oficis religiosos eren aspectes que formaven part de la celebració i ara, engrescats per la història La Carrutxa i el Taller de Danses La Relliscada (que forma part de l’Aula de Sons) han volgut fer-la ressuscitar, una celebració que va anar perdent pistonada perquè Sant Sebastià era invocat per les pestes i les epidèmies i, de mica en mica, es va veure desplaçat per la Mare de Déu de Misericòrdia.

Però aquest dissabte, prop de 300 anys després, a partir de les 18:00 hores a la plaça del Castell donarà el tret de sortida a la festa «un pregó audiovisual on s’explicaran les festes d’hivern de la zona», explica Núria Navàs, mestra de dansa de La Relliscada.

Tot seguit, començarà la ‘Cercavila de la capta’ amb professors i alumnes de l’Aula de Sons que recorreran una desena de comerços de Reus els quals els obsequiaran amb un present que servirà per a fer una cistella que rifaran al final del ball. «A cada comerç li dedicarem una corranda, una glossa com a agraïment», comenta Navàs. I del carrer Hospital, passaran pel de la Presó, Galanes, plaça del Mercadal i acabaran un altre cop a la plaça del Castell.

Allí faran un sopar popular amb pa i llonganissa que es courà a la brasa (els tiquets es poden adquirir fins demà al Casal Despertaferro, al Bar Campus i a la llibreria Gaudí)i finalitzarà la festa amb la subhasta de les coques.

I és que el segle XVII «els fadrins dels pobles feien una capta per les cases i amb la subhasta de coques finançaven la música de la festa», narra l’historiador, Salvador Palomar.

El ball comptarà amb la música de Francesc Tomàs Panxito i companyia i serà el moment dels balls catalans, folk i jotes.

El dia d’avui els organitzadors compten amb una vuitantena de persones confirmades però recorden que l’acte està obert a la ciutadania. De fet, qui no s’ho perdrà és Sant Sebastià que compta amb una estàtua a la plaça del Castell a tocar de la Prioral.

Comentarios
Multimedia Diari