Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Torredembarra, un passeig pels records dels anys 20 als 40

La projecció del documental, en la secció MemoriReus del Festival Internacional de Cinema de Reus, és aquest dijous a les 20.45 hores al Bravium Teatre, comptarà amb la presència de l’equip de la pel·lícula

Sílvia Fornós

Whatsapp
Un fotograma de la pel·lícula ‘Baix a Mar. Els estius a la Torredembarra dels anys 20 als 40’. FOTO: cedida

Un fotograma de la pel·lícula ‘Baix a Mar. Els estius a la Torredembarra dels anys 20 als 40’. FOTO: cedida

MemoriReus, l’espai dedicat a pel·lícules produïdes i/o centrades en la demarcació de Tarragona, inclou en aquesta edició el film Baix a Mar, dirigit per Maria Roig Alsina. El temps es deté i s’obre una finestra als estius a la Torredembarra dels anys 20 als anys 40. «Les imatges tenen gairebé un segle d’història i el pas del temps dóna una pàtina de romanticisme, que al mateix temps és verge, genuïna i innocent. Són imatges sense filtre i amb un gran valor», destaca la directora.
Són pel·lícules guardades durant dècades en unes golfes del barri de Baix a Mar de Torredembarra. Una dolça passejada pel record fruit de la memòria gravada per la família Tizón de Barcelona i salvaguardada per les germanes Figuerola de Torredembarra. «Tenim al davant un document sociològic, antropològic i històric únic, que relata com era la vida de la gent en aquella època, especialment de la classe burgesa, que era l’única que pel seu estatus econòmic podia anar de vacances», destaca la directora.

Gaudir del passat
Maria Roig convida a gaudir d’aquest passat. Recorda que el dia que els germans Lumière van presentar el cinematògraf en un diari francès es va publicar que amb l’invent del cinema la mort deixava de ser absoluta, perquè passats els anys podem veure als nostres familiars rient, caminant,... «Aquest llegat permet ser testimonis de viatges, festes, i celebracions alegres. Mai veurem funerals, ni gent plorant o trista. És com el filtre que nosaltres mateixos també apliquem quan ens fem selfies», assegura la directora. 

Torredembarra, Memorimage
Un moment del film, dirigit per Maria Roig Alsina. FOTO: CEDIDA

Un regal
Les filmacions de Baix a Mar. Els estius a la Torredembarra dels anys 20 als 40 són les més antigues de tot el litoral tarragoní i han aconseguit arribar fins als nostres temps per regalar-nos, en paraules de Maria Roig, «una identitat, recordar els orígens, rememorar tradicions, etc. Una sèrie de coses que tots portem en el nostre ADN». Afegeix que «si miréssim pel·lícules dels anys 30 de localitats diferents però pròximes a nosaltres també ens regalarien aquest llegat, que és el que ens permet crear la memòria col·lectiva».
La curiositat per la vida pescadora i per algun fet inusual, també brindarà poder reviure una història no massa llunyana en el temps però sí ben distant de les imatges actuals. A través de la gran pantalla, Maria Roig Alsina també vol transmetre part de la curiositat per aquesta joia audiovisual de Torredembarra.

Temas

Comentarios

Lea También