Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Torroja prohibeix el consum d'aigua de la xarxa

L'Ajuntament s'ha vist obligat a emetre un band. El Gepec ha demanat formalment les analítiques de la qualitat de l'aigua del Siurana al Departament de Salut i a l'ACA.

Diari de Tarragona

Whatsapp
Imatge de l'embassament de Siurana, que està actualment al 13% de la seva capacitat. Foto: Alba Mariné

Imatge de l'embassament de Siurana, que està actualment al 13% de la seva capacitat. Foto: Alba Mariné

Els cellers, que es troben en plena verema, es veuen obligats a comprar aigua envasada per a la neteja i manteniment de les seves instal·lacions, per tal que els vins que produeixen mantinguin l'alta qualitat que els ha fet ser uns dels millors del món. Així ho ha fet saber en un comunicat el Gepec.

A les cases també porten tot l'estiu havent de comprar aigua per a beure o per a cuinar. L'aigua, que arriba al poble per una tuberia empalmada al cul del pantà de Siurana, presenta un aspecte verdós i tèrbol, afegeix el grup ecologista.

Els pobles de la conca del riu Siurana (Poboleda, Torroja, Gratallops...) tenen els aqüífers sota mínims (en qualitat i en quantitat) degut al transvassament de conca del 95% de l'aigua del pantà de Siurana (una infraestructura pública) cap a la riera i el pantà de Riudecanyes (de gestió privada).

Gepec-Ecologistes de Catalunya, juntament amb la Plataforma Volem lo riu Siurana Viu i Xarxa Sud, assegura que està treballant per tal de retornar els cabals propis i la gestió de l'aigua del riu Siurana a la seva conca natural, que abasta el total de pobles del Priorat.

El pantà de Siurana a punt d'entrar en fase d'emergència

La Comissió de Desembassament convocada per l'Agència Catalana de l'Aigua ahir dimarts dia 24 ha proposat no transvassar gens d'aigua del pantà de Siurana (13%) al pantà de Riudecanyes (21%) de gener a juny del 2018.

Els últims dos anys, amb una pluviometria molt baixa ( -65% de la mitjana el 2017) el pantà de Riudecanyes ha concedit aigua als seus associats per damunt dels nivells previsibles davant la greu sequera, segons apunta el Gepec.

A causa d'haver buidat el pantà de Siurana, i que aquest no pugui subministrar aigua de boca amb la qualitat legalment exigible als pobles de la conca natural (Poboleda, Torroja, Gratallops...), el pantà de Riudecanyes no podrà rebre gens d'aigua, ja que tot el sistema està a punt d'entrar en fase d'emergèrcia.

El Gepec ja fa anys que ve denunciant un ús especulatiu i fora de control de l'aigua de Siurana per part de la Comunitat de Regants del Pantà de
Riudecanyes.

La legislació actual no permet els transvassaments de conca com aquest. El ridícul cabal ecològic que s'allibera no deixa córrer ni un kilòmetre l'aigua pel seu curs natural després del túnel de transvassament. Durant els últims 30 dies, Torroja del Priorat no ha pogut subministrar aigua
de boca a les cases ni als cellers degut als nivells de metalls pesants que porta l'aigua que rep el poble des del cul del pantà de Siurana.

Davant d'aquesta previsible entrada en fase d'emergència del pantà, Gepec vol denunciar la manca de solidaritat de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes amb els pagesos i regants del Priorat.

Cal recordar també que Reus, als anys 70-80, va patir restriccions on només es servien 2 hores d'aigua al dia a les cases. Ara que el Priorat i la conca del Siurana necessita la seva pròpia aigua. Nombrosos pobles del Priorat tenen problemes d'abastament a l'estiu i les collites del Priorat tenen tant o més dret a ser salvades gràcies a aquesta aigua.

L'ecosistema riberenc (llúdriga, bufó tortuga de rierol, peixos, amfibis, cranc de riu...) es veu greument afectat per la manca del seu recurs natural propi: l'aigua.

El riu Siurana, que travessa tot el Priorat, desemboca quasi sempre totalment sec a l'Ebre. El pantà de Riudecanyes només pot abastir-se de manera natural d'una riera. El Priorat no vol entrar en un conflicte territorial, però cal tenir en compte que l'aigua de la pròpia conca del Siurana és transvassada injustament en un 95% als regadius i jardins del Baix Camp.

Temas

Comentarios

Lea También