Treballar de nou a cinc

La iniciativa per la Reforma Horària té per objectiu avançar dues hores la jornada laboral, com la resta d'Europa, per augmentar la productivitat

19 mayo 2017 21:52 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els catalans treballen més hores que la majoria dels europeus. En concret, quasi tres-centes hores més que els alemanys. No obstant, passar més temps en l’empresa no és sinònim d’una major productivitat. Per aquest motiu, moltes empreses de Catalunya, així com part de la societat civil, s’han aplegat al voltant de la iniciativa per la Reforma Horària, encapçalada per Fabián Mohedano.

L’objectiu és impulsar una nova cultura del temps a les empreses a partir de models més eficients i productius, i acabar amb els «temps morts» de la jornada laboral espanyola. En síntesi, aquesta fórmula «consisteix en facilitar que el temps de dinar s’avanci una hora, per situar-se entorn de les 13 h, i que el sopar giri al voltant de les 20 h, per tal que al final del dia es recuperin les dues hores que distancia el país del model d’horari habitual europeu», apuntava ahir Mohedano en l’acte de presentació.

La reforma, que aconseguiria una millor conciliació de la vida laboral i familiar, tindria també una incidència directa en la salut pública. En aquest sentit, segons Mohedano, avançar el fus horari, i reduir en una hora el temps per dinar, fa possible escurçar la jornada laboral i, per tant, incrementar les hores de son. D’aquesta manera, el risc de patir certes malalties, com un ictus o un infart, és menor. Un altre punt a favor de la reforma és també la reducció del consum elèctric. «Les empreses, en obrir menys hores, tindrien menys costos d’aigua o llum», assegurava.

Després de la presentació, aquest mitjà ha volgut consultar l’opinió d’algun dels empresaris de la ciutat. Joan Cabré, propietari del Forn Cabré, es mostrava d’acord amb la iniciativa tot i que reconeixia que és una reforma difícil d’implantar, especialment en el comerç. «Per fer-ho, seria necessari una ordenança que obligués les botigues a tancar d’hora sobretot per qüestions de competitivitat», argumentava. No obstant, creu que compactar la jornada laboral seria un encert per millorar la productivitat i qualitat del temps.

 

Proves pilot

El passat mes de juny es va posar en marxa les proves pilot de la reforma horària en onze empreses privades, tres empreses més del sector terciari i tres ajuntaments arreu de Catalunya. Es tracta d’un projecte de sis mesos de durada, que es divideix en tres fases: diagnòstic, intervenció i avaluació de resultats, i que té per objectiu «implementar mesures per millorar les condicions laborals», segons explicava el seu director tècnic, Xavier Peralta.

A dia d’avui, el projecte es troba en la segona fase, per la qual cosa ja es té un primer diagnòstic que, Peralta assegurava, no deixa de ser satisfactori. I és que, la majoria d’empreses han dissenyat les seves pròpies pràctiques per cuidar els seus treballadors. Un exemple, és el centre auditiu Gaes que tanca els dissabtes per tal que els empleats puguin fer vida familiar.

Un cop es finalitzi la segona fase, en què s’implementaran millores i s’incidirà en els problemes, es procedirà a l’anàlisi de resultats on els treballadors realitzaran un qüestionari sobre la seva percepció dels temps durant el projecte. Els resultats obtinguts permetran fer una comparativa entre la situació inicial –abans d’incorporar noves mesures– i la posterior.

Comentarios
Multimedia Diari