Tres dècades interpretant a l’Institut Gabriel Ferrater de Reus

Per commemorar l’assoliment, des del centre educatiu s’ha engegat una sèrie d’activitats

24 enero 2020 06:42 | Actualizado a 24 enero 2020 09:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Institut Gabriel Ferrater de Reus assoleix una efemèride. I és que el seu teatre fa 30 anys. Per commemorar l’assoliment, des del centre educatiu s’ha engegat una sèrie d’activitats per destacar els projectes que s’hi han fet: una xerrada-col·loqui a càrrec del director teatral Didier Ruíz, que vindrà el 26 de febrer a l’Institut, i hi haurà una representació del musical Hairspray el 15 d’abril al Bravium Teatre, a càrrec dels alumnes de segon de batxillerat d’Arts Escèniques. 

El Centre de Lectura va acollir, recentment, l’acte inaugural de la programació especial. L’acte va incloure lectura dramatitzada per Clàudia Macho, qui va llegir un text de Sanchís Sinisterra. I, tot seguit, una petita actuació on van intervenir a la veu i al piano Laura Rodríguez i Meritxell Ferré respectivament, juntament amb Marc Honrubia, qui va ballar la peça Cançoneta Incerta, d’E. Toldrà. A la Sala Fortuny de l’ateneu, hi ha l’exposició 20+10 anys de teatre i educació al Gabriel Ferrater, que es podrà veure fins al 31 de gener.

La mostra compta amb un gran fris cronològic en una de les parets de l’espai. Dates, fotografies del repartiment d’intèrprets, així com cartells fan palesa una trajectòria intensa, que ha implicat molts alumnes. Un collage ple d’imatges dels estudiants de l’institut durant les actuacions, unes peces de vestuari –fetes arribar per gentilesa del Bravium Teatre– i un projector amb vídeos testimonials d’alumnes completen també la instal·lació.

La responsable del teatre, Mabel Bofarull, n’ha vist de tots colors. «Aquest espai s’ha convertit en un lloc on els joves han pogut desenvolupar la creativitat, perdre la timidesa i ha propiciat l’autoconeixement», constata. L’escenari ha acollit joves adolescents que, fins i tot, han acabat cursant estudis superiors de teatre i que, avui, s’hi dediquen professionalment.Quan Bofarull veu la línia de temps a l’exposició, també li vénen al cap moltes obres interpretades al teatre de l’institut. Déu, de Woody Allen; o, Gente bien, de Santiago Rossinyol, per exemple. «Han passat molts alumnes per aquí, m’han mostrat una societat canviant», detalla, i completa: «Hi ha un abans i un després en la darrera dècada d’aquests 30 anys, amb l’acoblament dels estudis d’arts escèniques al Gabriel Ferrater. El teatre és un planter i, en la seva primera etapa, fou un experiment incentivador de joves». 

Helena Mogas (17), alumna del batxillerat artístic, explica «per a mi, dedicar estones de pràctiques, m’ha ajudat a ser espontània. Aprens a través d’un personatge que, potser, no s’assembla gens a tu», concreta. Mogas participarà a Hairspray. Interpreta a Velma, «la dolenta i controladora», diu. «Interpretar amb un grup escènic ens uneix com a companys de classe. De cara al futur, no descarto dedicar-me a la interpretació», completa. D’altra banda, la Gal·la Sabaté, exalumna del centre i actriu llicenciada a l’Institut del Teatre, assegura que tenia molt clar des del principi que faria aquest batxillerat. «Més que un impuls va ser un primer contacte amb la realitat. Gràcies al Gabriel Ferrater i en especial, a la Mabel, vaig trepitjar l’escenari per primer cop, vaig tenir un personatge i un públic real. És bonic pensar que tot va començar allà», diu Sabaté.

Comentarios
Multimedia Diari