Troben fonaments medievals del Castell d’Escornalbou

Son restes de la muralla i el claustre corresponents als orígens de la construcció: un convent de la comunitat agustina del segle XI. Ajudaran a conèixer-ne l’evolució constructiva

11 marzo 2021 19:10 | Actualizado a 13 marzo 2021 08:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres de restauració que s’estan fent al castell monestir de Sant Miquel d’Escornalbou (Baix Camp) han posat al descobert restes del convent de la comunitat agustina del segle XII que va donar origen a la construcció. Els arqueòlegs han localitzat els fonaments medievals del claustre, alguns trams de l’antiga muralla perimetral o les antigues cisternes amb els quals esperen conèixer millor l’evolució constructiva del monument durant els seus nou segles d’història. L’indret es va anar transformant i ampliant fins al segle XIX, quan va ser abandonat. El diplomàtic reusenc Eduard Toda va adquirir les runes de l’antic monestir i el va restaurar a principi del segle XX, però fins ara no havia estat objecte de cap excavació arqueològica.

La intervenció impulsada per la Diputació de Tarragona i la Generalitat a Escornalbou ha permès trobar evidències constructives fins ara desconegudes de la primera fase del monestir. L’origen es remunta al 1.170, quan s’hi va instal·lar una canònica augustiniana formada, com a molt, per una quinzena de monjos. En concret, han aflorat parts de la muralla i del claustre que permetran «tornar a interpretar» el monestir des de la reconstrucció de Toda, segons ha apuntat l’arqueòloga directora de l’excavació, Carme Subirana.

La importància de les troballes rau en el fet que de la comunitat monàstica i del recinte medieval se’n tenien molt poques evidències, amb la qual cosa les restes permetran «tornar a posar sobre plànol» quines eren les dimensions que va tenir. Després dels clergues augustins, entre els segles XV i XVI l’espai va acollir un convent de frares franciscans recol·lectes i, durant els segles XVII i XVIII, un seminari de missions dels franciscans observants que es correspon amb l’època de màxima ocupació i creixement d’Escornalbou.

Restauració del castell monestir

La intervenció a Escornalbou s’articula mitjançant un pla director que contempla una inversió de 5,7 milions d’euros estructurada en tres fases. La primera està a punt d’enllestir-se i ha permès construir l’abastament d’aigua potable des de l’Argentera, sanejar les aigües i conduir els serveis, restaurar algunes edificacions i millorar camins i senders dels set municipis de la baronia. El projecte, liderat per la Diputació de Tarragona i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional amb un ajut de gairebé 614.000 euros, té una inversió total prevista d’1,48 milions d’euros.

Al gener van començar els treballs de restauració corresponents a la segona fase, els quals preveuen consolidar l’estructura de la planta noble i les cobertes; restaurar l’edifici de serveis, la cafeteria, les aules i l’àrea de recepció; millorar l’accés i la connectivitat i restaurar l’ermita de les Tres Verges. Amb un pressupost d’1,6 milions, l’actuació compta amb el cofinançament de l’1,5% Cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Finalment, la tercera fase inclou la museografia i els serveis turístics complementaris i s’enllestirà a mitjan 2023.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, van visitar ahir l’evolució dels treballs juntament els alcaldes dels municipis que conformen la Baronia d’Escornalbou. Llauradó va subratllat la importància dels treballs: «posen sobre la taula la necessitat urgent de promocionar l’economia de la nostra demarcació, fomentant l’ocupació i oferint nous actius turístics que donin visibilitat als pobles d’interior».

Comentarios
Multimedia Diari