Ulleres de realitat virtual per empatitzar amb la gent amb psoriasi

L’hospital Sant Joan de Reus acull un projecte pioner per reduir l’estigma d’aquesta malaltia

01 marzo 2018 10:38 | Actualizado a 01 marzo 2018 10:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus va acollir ahir i ho farà demà un projecte pioner de realitat virtual per reduir l’estigma de les persones amb psoriasi, millorar el coneixement de la societat sobre aquesta malaltia i facilitar als pacients poder portar una vida sense donar explicacions sobre les lesions cutànies que poden aparèixer a la pell.

A través d’unes ulleres de realitat virtual, l’espectador va viure l’experiència de formar part de la història real d’una persona amb psoriasi que assisteix a una classe de pilates i ha d’afrontar la visibilitat de les seves plaques.

La persona va interactuar amb el pacient mitjançant contacte visual per establir el seu propi judici sobre la situació i així generar un alt grau d’empatia. 

Per acostar aquesta experiència tant com es pugui a la realitat, es va utilitzar l’estereoscòpia, que permet reproduir una situació real a través d’informació visual tridimensional, que al seu torn crea il·lusió de profunditat, i el so binaural, que transmet una sensació de so 3D similar al d’estar físicament al lloc on es produeixen els sons.

‘Percepció errònia’

En el desenvolupament d’aquest projecte a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus van participar des de l’inici pacients i dermatòlegs per generar una història que pugui resultar quotidiana per a les persones amb psoriasi. 

La presentació del projecte, desenvolupat per Acción Psoriasis i Lilly, va comptar amb el Dr. Òscar Ros, director de l’hospital; el Dr. Antoni Azón, cap del servei de Dermatologia del mateix hospital; Jaume Juncosa, president d’Acción Psoriasis; i Eduardo Muñoz, Relacions institucionals de Lilly. 

El Dr. Azón va recordar que amb aquesta activitat es pretén sensibilitzar la ciutadania de l’impacte de la psoriasi en la societat per desterrar «la percepció errònia que és una malaltia contagiosa i disminuir el rebuig que poden patir els afectats».

La psoriasi és una malaltia inflamatòria crònica de la pell que provoca descamació i inflamació.

En un percentatge rellevant de casos (entre un 15 i un 30%) pot manifestar-se també en les articulacions (artritis psoriàsica). S’estima que la psoriasi afecta més d’un milió de persones a tot Espanya.

Comentarios
Multimedia Diari