Un Priorat, candidat a ‘vi revelació Guía Peñín 2018’

El celler Saó del Coster (DOQ Priorat) elabora aquest monovarietal 100% samsó

20 octubre 2017 07:05 | Actualizado a 15 febrero 2019 18:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El vi La Pujada 2014 del celler Saó del Coster (DOQ Priorat) aspira a convertir-se en ‘vi revelació Guía Peñín 2018’. Ahir la guia de vins va anunciar les deu referències que aquest any estan nominades, després de ser tastades per primera vegada a la Guía Peñín i que «per les seves qualitats han estat vins reveladors durant l’exercici de tast de la present edició» de la publicació. «És un vi amb una essència peculiar». Amb aquestes paraules Xavier Barrachina, copropietari del celler Saó del Coster, defineix el vi La Pujada 2014. «Per començar és un monovarietal de samsó de vinyes velles d’un coster situat a 380 metres d’altura a la finca de La Pujada  (la Vilella Baixa), que té una hectàrea de superfície», detalla.

És un vi que tampoc no passa inadvertit si es té en compte que la verema es fa manual i al celler se selecciona gra a gra el raïm. Xavier Barrachina detalla que «el raïm d’aquesta finca és l’últim que es verema, i un grup d’entre 15 i 20 persones fa la selecció gra a gra dels aproximadament 1.200 quilos que es recullen». Una altra de les vàlues d’aquest Priorat és la filosofia amb què es treballa la vinya. «Treballem la viticultura biodinàmica, és a dir, no utilitzem cap producte químic ni realitzem cap tractament sistemàtic a la vinya. Tot es fa manual», explica el copropietari, el qual relata com a curiositat que al celler s’utilitza una mula, de nom Morena, per llaurar el terreny.

«És una forma més de preservar la puresa del raïm», afegeix. Des de la maceració fins a la criança, en bótes de roure francès durant un any i mig, converteixen La Pujada 2014 en un vi especial. «És molt fi, no és un vi corpulent com pot ser un Priorat clàssic», explica Xavier Barrachina. A més l’anyada 2014 també té la peculiaritat de ser la primera que s’embotella després de cinc anys. «La Pujada 2014 és un vi de prestigi, el preu de venda al públic és d’uns 120 euros. Té un reconeixement i per mantenir-lo ha de tenir la màxima qualitat», justifica el copropietari per explicar que des de l’any 2009 fins al 2014 no hi hagués elaboració.

La producció de La Pujada 2014 és escassa. L’anyada va ser de 850 ampolles. Tota una joia per als amants del món del vi, que hauran d’esperar fins a la celebració del Salón de los Mejores Vinos de España, els dies 23 i 24 a Madrid, per conèixer el ‘vi revelació 2018’ guanyador entre els candidats.

Comentarios
Multimedia Diari