Un dinosauri 'made in Reus'

El taller reusenc Avall, amb la col·laboració de Ferran Guinovart, ha reproduït el cap d'un iguanodon que s'exposarà en el museu de Cinctorres, a Castelló

19 mayo 2017 16:40 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una col·laboració del restaurador de béns culturals Ferran Guinovart, especialitzat en material arqueològic i paleontològic, i el taller reusenc Avall Creació, Conservació i Restauració, ha donat com a resultat la recreació a tamany real del cap d’un dinosaure del gènere iguanodon, dinosaure fitòfag del cretàcic que va viure fa entre 120 i 130 milions d’anys.

És el segon dinosaure descrit formalment de la història, i es troben representants de diverses espècies al llarg d’Estats Units, Europa i Àsia. Un dels llocs de la península ibèrica on va viure és l’actual comarca dels Ports, a Castelló, on està situat el poble de Cinctorres, on fa anys que es duen tasques d’excavació al jaciment cretàcic Ana, que compta amb una presència significativa de restes d’aquest dinosaure. L’Ajuntament de Cinctorres i el Museu de Cinctorres-Dinomania són els que van encarregar la reproducció del cap a tamany real de l’iguanodont, per a l’exposició de l‘anomenat museu.

Pel que fa a les tècniques i materials utilitzats, des d’Avall expliquen que «després d’investigar i documentar- nos detingudament sobre les formes i proporcions del cap de l’animal, es va partir d’una estructura bàsica d’espuma de poliuretà tallada a mida natural sobre la qual es va fer un revestiment de fibra de vidre i resina».

Aspecte realista

A partir de llavors, es va texturar la pell, bec i faccions de l’animal a mà, per donar-li a la pell un aspecte orgànic i realista. Els ulls es van fer a mida al propi taller i es va afegir un suport al final del coll per poder subjectar la reproducció a la seva localització final. S’ha policromat a l’aigua manualment per donar - li un aspecte el més realista i natural possible. Fer aquesta reproducció ha suposat un mes i mig de treball.

Avall Creació, Conservació i Restauració és una de les empreses joves de les comarques tarragonines vesades en el sector de la conservació i restauració de béns culturals i creació d’escultura i elements festius per encàrrec. Entenent el treball interdisciplinar com una de les raons del seu èxit, Avall compta amb un equip professional molt plural i capaç de realitzar qualsevol projecte i/o intervenció en el camp del patrimoni artístic i de béns culturals.

Diferents perfils

Així, l’equip tècnic d’Avall està format per un gerent, escultor, mestre artesà especialitzat en imatgeria festiva i tècnic en conservació i restauració de béns culturals especialitzat en escultura; una tècnica en conservació i restauració d’arqueologia i especialitzada en orfebreria; una tècnica en conservació i restauració de pintura sobre tela i mural; una tècnica especialista en conservació i restauració de document gràfic i fotografies i, finalmente, una tècnica especialista en conservació i restauració de mobiliari i fusta.

El taller també compta amb professionals artesans especialistes en tot tiupus de daurats i colradures, essent deixebles del prestigiós ebanista i mestre artesà daurador reusenc, Josep Anglès Amigó, deixeble a la vegada de l’Emili Argilaga i Benanci Bonet. Una nissaga d’ebenistes especialitzats en tot tipus de feines i, sobretot, de daurats.

Comentarios
Multimedia Diari