Un dissabte de ruta per Alforja des del Bar El Parc

El local, tancat com la resta de bars i restaurants per ordre 
de la Generalitat, és un lloc tradicional de sortida per descobrir aquest municipi

17 octubre 2020 09:20 | Actualizado a 22 octubre 2020 08:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La vila d’Alforja és la destinació triada per fer ruta aquest cap de setmana en el marc de la sèrie de reportatges ‘Punt de trobada’. Sota aquest paraigua, fem un volt per les diferents localitats del Baix Camp i anem descobrint alguns dels seus racons a partir d’una localització concreta: la d’un bar, cafeteria o casal. Aquests indrets (ara tancats per ordre de la Generalitat) acostumen a ser un punt de trobada tant per a visitants com per a veïns i veïnes.

Hem escollit el Bar Restaurant El Parc i parlem amb el seu gerent Toni Cavallé (dies abans de les noves restriccions), qui juntament amb les seves sòcies Àngels Llorens i Mercè Garriga, tira endavant el negoci en temps «incerts», descriu. «Vam inaugurar el negoci amb l’equip actual pels volts del juny de 2018, després d’haver guanyat un concurs públic. Es va dur a terme una reforma i el bar disposa també de pistes de pàdel», acota Cavallé.

Ell ja comptava amb experiència prèvia en aquesta mena de negocis, perquè «havia gestionat un lloc semblant a Cambrils, que també fusionava l’esport i la restauració», destaca. Llogaven pistes per a qui volgués jugar, fins i tot, hi venien grups d’escoles. «Amb la situació sanitària actual, però, moltes coses s’han tornat imprevisibles. Podíem arribar a tenir entre 16 i 20 usuaris al dia», xifra. Fa memòria de com van ser els inicis del local. «Els dos primers anys van ser complicats i, tot plegat, s’ha agreujat amb els mesos de confinament. Després d’haver aconseguit un bon equip de personal, va i apareix la pandèmia», es lamenta.

La plantilla de restauració ha minvat arran la Covid-19 i han hagut de recórrer, com la majoria de negocis de proximitat, a préstecs i línies de finançament per a empreses per tal de seguir endavant. «Actualment, hi ha cinc persones en nòmina i, durant l’any 2019, nou», assenyala. La celebració de la Festa Major, reformulada i amb restriccions, «tampoc ens ha ajudat», exposa.

Malgrat que l’activitat a la cuina s’hagi vist rebaixada, El Parc «va més enllà que una guingueta de piscina», manifesta. En un context de normalitat, s’hi fan plats combinats, entrepans i pinxos. «Tot ha anat una mica a la baixa, però quan venia un grup i ens ho demanava amb antelació, podíem preparar el dinar per encàrrec. Oferim productes de qualitat, com la llonganissa d’Alforja i entrencots», continua.

«Creiem que el projecte de negoci funciona i, quan tot millori, volem incorporar una tercera pista de pàdel, millorar els serveis», conclou el gerent del negoci.

Racons per visitar

Alforja té racons emblemàtics. Destaquen, per exemple, habitatges molt antics, com ara Cal Botó, una de les cases més prestigioses del poble al segle XIX i en la qual, originalment, a la façana, hi havia tres porxos. El llistat d’habitatges antics segueix amb Cal Batllet, singular per la seva arquitectura i longevitat: la portalada indica el 1522. Un escut a la façana deixa entreveure, també, que l’edifici podria haver estat propietat de l’arquebisbe, senyor feudal d’Alforja.

Cal Fernando és una altra casa noble antiga (s.XVI-XVII), on s’hi va localitzar una farmàcia (s.XVIII). Altres indrets clau, entre altres elements patrimonials, són la placeta de l’Abadia, on hi ha la façana de l’església parroquial dedicada a Sant Miquel (s.XVII) i les restes del recinte emmurallat del que va ser castell, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Després de recórrer el nucli antic, podem passar pel portal, antigament l’entrada principal d’Alforja. A prop, hi ha els rentadors antics. Es poden visitar, també, els nous. Més enllà del centre, s’hi pot arribar, tot fent una caminada, fins a l’ermita de Sant Antoni i, si ens situem entre el poble que ens ocupa i Riudecols, podem descobrir, a més, l’entorn natural que envolta l’ermita de Puigcerver.

Comentarios
Multimedia Diari