Un entorn segur a Reus per als drogodependents

Societat. La unitat mòbil del Programa d’Intercanvi de Xeringues 
de la Creu Roja es reactiva per prevenir i sensibilitzar la població

19 octubre 2020 18:50 | Actualizado a 20 octubre 2020 05:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Creem un entorn segur per als usuaris que consumeixen per via parenteral, injectada, cocaïna o heroïna. El que volem evitar, a banda de supervisar el consum, és que llencin xeringues a la via pública i altres persones es punxin», exposa el tècnic social i sanitari de la unitat mòbil de salut de la Creu Roja, Marc Ruiz.

I és que Creu Roja va reactivar ahir, davant de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus (a la banda d’urgències), la unitat mòbil del Programa d’Invercanvi de Xeringues (PIX), la qual compta amb sala de venopunció assistida i està adaptada al context de la pandèmia. La unitat hi serà de dilluns a divendres (de 9 a 13.30h) –excepte caps de setmana i festius–.

Una altra de les tasques que duen a terme és prevenció durant el consum. «Prioritzem que els usuaris mantinguin una neteja curosa dels objectes que fan servir, que no reutilitzin mai material ni el comparteixin. A més, mirem que el consum sempre sigui l’adequat», continua. El nombre d’usuaris de la unitat mòbil al dia és «imprevisible», diu, se’n poden apropar una desena un dia, bé cinc o cap. «El fet que no vingui ningú durant tot una jornada ens preocupa, perquè si no ho fan aquí o estaran fent en un altre lloc, sense supervisió», acota. De fet, no porten comptabilitzats quants usuaris assisteixen, però afirma que, «arran la pandèmia, les xifres que podríem tenir, es difuminen força», destaca.

El perfil d’usuaris és heterogeni i l’edat de consum no té límits. Des de Creu Roja, miren de fer visible el servei a través de cartelleria penjada a centres d’assistència primària, al centre de reducció de danys de Tarragona i tota mena de recintes hospitalaris. El boca-orella, però, «és el més efectiu», reconeix.

A la unitat mòbil de salut, els usuaris poden fer servir dues sales i, quant al material, se’ls dispensa dos tipus de xeringa –l’americana (insulina) o l’espanyola (tuberculina), les quals varien en el gruix de l’agulla–; disposen, també, d’una petita càpsula amb aigua i cullereta (per tal de fer la mescla), un filtre, goma i un parell de tovalloletes per utilitzar abans i després del consum, així com gel hidroalcohòlic i sabó.

La unitat està proveïda dels materials necessaris en cas de sobredosi i els tècnics i voluntaris del PIX, capacitats per actuar. «Acostumem a ser dos i estem coordinats amb el 061 per activació i actuació ràpida», afegeix Ruiz.

Comentarios
Multimedia Diari