Un espai on els joves són els protagonistes

El Casal de Joves de Reus arriba als 10 anys amb voluntaris implicats que dinamitzen, amb els professionals de l’equipament, una oferta d’activitats engrescadora  

14 octubre 2020 07:30 | Actualizado a 04 enero 2021 21:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un entorn on pots conèixer gent jove amb els teus mateixos interessos. Aquesta és la resposta amb la qual diversos usuaris detallen la seva experiència al Casal de Joves de Reus, un equipament que enguany arriba als 10 anys de trajectòria. «En fa prop de cinc que hi col·laboro i ha estat tota una experiència. Em vaig assabentar de la tasca que s’hi feia per una parella que vaig tenir i, sense adonar-me’n, vaig acabar involucrant-me en diverses activitats», recorda Ivan Amigo (19).

La seva tasca com a voluntari al Casal li ha aportat molt, remarca, ha col·laborat a tallers de diferents temàtiques (cuina, papiroflèxia, etc.) i, tant si és al Nadal, com a l’estiu o «al túnel del terror, un acte anual i de caràcter solidari», on és gairebé un habitual. «Al túnel vaig aprendre a resoldre imprevistos, treballar sota pressió i en equip», continua. Les xerrades de Joventut realitzades als instituts també li han servit molt. «Tracten temes importants com ara la violència masclista, les drogues, l’assetjament escolar i el ciberbullying o com endinsar-se en el món laboral», enumera.

La seva vinculació ha provocat també que amistats i familiars seus hagin participat en tasques del Casal. «Quan ho viuen des de dins, tot canvia. Molts joves no arriben a implicar-se, perquè tenen la concepció de perdre temps lliure, però realment hi surts guanyant», argumenta.

Els usuaris són, a més, una part «fonamental» a l’hora de concebre activitats i tallers nous. «Sempre mirem de traslladar les nostres inquietuds al personal tècnic. D’aquesta manera, les activitats es van renovant i ens esforcem perquè cridin l’atenció de més joves», exposa.

Joves que ajuden altres joves

Al Casal de Joves es du a terme també una part d’assessorament que consideren d’allò més important i sobre qüestions com ara la recerca de feina. En aquest cas, els joves usuaris també n’assumeixen un rol actiu. De tot plegat, en parla l’usuària Alba López (21), no sense parlar abans de tot allò que li ha aportat passar pel Casal. «Em vaig sentir una més i vaig conèixer gent amb els meus mateixos interessos», aporta. Una de les primeres activitats que va dur a terme va ser un taller de cinema. Va aprendre com fer un storyboard o els tipus de plans que hi ha. «Em va agradar tant que vaig repetir», esmenta. Fins i tot, va esdevenir EPI Jove, l’enllaç entre el Casal i l’institut. «Aquesta figura ajuda a conèixer l’espai jove. Penso que al Casal s’hi podrien fer més d’activitats, més gent s’ho podria compaginar per assistir. D’altra banda, el concepte ‘jove’ s’hauria d’ampliar i no reduir-se en un topall d’anys», remarca.

Des de la regidoria de Joventut, Òscar Subirats, explica que el Casal de Joves ha estat «una eina al servei de les polítiques de Joventut» i, alhora, també ho ha estat per a l’oficina de Joventut, «que és el contracte-programa del Departament de la Direcció General de Joventut, en els serveis que dóna no només com a oficina local, sinó també comarcal», manifesta. La seva activitat, diu, s’ha articulat al voltant de dos eixos: la participació i l’emancipació dels joves.

Preguntat pel futur, Subirats respon que «la tasca que s’hi ha fet al Casal ha estat profitosa», però l’equipament «se’ns ha quedat petit», valora. I és que «ens agradaria fer moltes més coses, això fa que incloem -en la nostra previsió- altres equipaments públics de la ciutat, com ara La Palma, que fem servir molt, o els centres cívics, espais oberts a la ciutadania», acota. «Per sort, però, estem en el procés de redactat d’un nou pla local de joventut per al 2021-2025, on farem constar els dos eixos esmentats tot tenint en compte el context actual», destaca.

Per celebrar l’aniversari del Casal, s’han programat diferents activitats: del 19 al 24 d’octubre, per exemple, es podrà veure un mural de l’artista lleidatana Lilly a la placeta del Dr. Sabater (paral·lela al carrer Sant Joan); el 30 d’octubre hi haurà una nit temàtica de terror amb cinema, ambientació i concurs de disfresses a l’Orfeó Reusenc, amb diferents passis; També hi haurà una xerrada per a famílies amb adolescents a càrrec de Jaume Funes el 5 de novembre (19h) al Casal de les Dones. Més informació al web joventutreus.cat.

Comentarios
Multimedia Diari