Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Un estudi de la URV conclou que els productes làctics amb pocs greixos redueixen el risc de desenvolupar la síndrome metabòlica

Segons una recerca liderada per doctors de la universitat tarragonina que forma part de l'estudi de Prevenció amb Dieta Mediterrània

ACN

Whatsapp
Imatge de una caixa de iogurts de la Reula. Foto: ACN

Imatge de una caixa de iogurts de la Reula. Foto: ACN

Els iogurts i especialment el iogurt sencer s'ha associat amb un menor risc de desenvolupar diferents alteracions pròpies de la síndrome metabòlica, un conjunt de quadres mèdics que inclouen la hipertensió, alts nivells de sucre a la sang, nivells alts de triglicèrids i nivells de colesterol anormals. És la conclusió d'una recerca que forma part de l'estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) i que s'ha fet en 1.868 homes i dones d'entre 55 i 80 anys. Les persones que havien consumit els nivells més alts dels productes làctics van ser un 28% menys propensos a desenvolupar la síndrome que la resta. El projecte l'han encapçalat els doctors Nancy Babio i Jordi Salas-Salvadó, de la URV.

Aquesta investigació es va dur a terme com a part de l'estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) que va ser dissenyat per examinar l'impacte del consum d'una dieta d'estil mediterrani en la prevenció de malalties cardiovasculars. En l'estudi actual, però, els investigadors es van centrar específicament en la relació entre la ingesta d'aliments lactis i el desenvolupament de la síndrome metabòlica. Es va fer el seguiment durant una mitjana de tres anys d'un total de 1.868 homes i dones d'entre 55 i 80 anys d'edat. Cap dels participants havia estat diagnosticat amb la síndrome metabòlica o malaltia cardiovascular a l'inici de l'estudi, tot i que tots ells tenien un o més factors de risc.

Al final de l'estudi, gairebé la meitat dels participants havia estat diagnosticat amb la síndrome metabòlica. En comparació amb els que menjaven una menor quantitat, les persones que havien consumit els nivells més alts dels productes làctics eren el 28% menys propensos a desenvolupar síndrome metabòlica. Quan es van analitzar els tipus de productes, els investigadors van identificar els làctics baixos en greix, els iogurts baixos en greix, els iogurts sencers i la llet baixa en greix com a aliments més protectors.

I quan es va estudiar els tipus de productes a considerar per a cadascuna de les característiques de la síndrome metabòlica, el iogurt i, especialment, el iogurt sencer es va associar amb un menor risc de desenvolupar diferents alteracions pròpies. La relació amb el consum de formatge era el contrari: les persones que en van consumir més tenien el major risc de desenvolupar la síndrome metabòlica durant l'estudi.

Encara que la seva etiologia és complexa, la síndrome metabòlica és causada principalment per una combinació d'obesitat i la inactivitat. També està vinculada a la resistència a la insulina, el que significa que les cèl·lules d'una persona no responen plenament a la insulina, una hormona que normalment indica a les cèl·lules que han de netejar la glucosa de la sang. En conseqüència, els nivells de glucosa a la sang romanen alts, fins i tot quan, aparentment, es produeix suficient insulina i, això, a la llarga pot conduir a la diabetis.

Tot i que la primera línia de defensa en la prevenció i el tractament de la síndrome metabòlica és l'exercici, la restricció calòrica i, en conseqüència, la pèrdua de pes, molts investigadors s'han interessat en entendre si diversos aliments de la dieta poden ajudar en aquest sentit. Per exemple, la literatura científica suggereix que els productes làctics poden ser especialment útils. No obstant això, no es coneixia bé de quin tipus de productes làctics es tractava i si eren útils en tots els segments de la població.

Per ajudar a tancar aquesta bretxa d'investigació, un projecte conjunt encapçalat pels doctors Nancy Babio i Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i ''investigador principal de la Xarxa CIBERobn espanyol -tots dos membres de l'institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili-, van estudiar a un grup de persones grans amb risc elevat de malaltia cardiovascular. Els detalls d'aquest treball de recerca es troben a l'article que han publicat a la revista 'The Journal of Nutrition'.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También