Un forense judicial custodiarà una pròtesi defectuosa de Traiber retirada a una veïna de Reus

L'advocat de la pacient, que representa a més de trenta afectats, reclama amb insistència les documentacions clíniques per saber si els pacients porten peces 'insegures'

19 mayo 2017 22:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un forense judicial custodia una pròtesi defectuosa de Traiber d'una veïna de Reus de 65 anys. És el primer cop que s'analitzarà un implant d'aquesta empresa investigada pels jutjats de Reus, dins l'entramat d'Innova. Ha estat el mateix jutjat número 3 qui ha ordenat la cadena de custòdia de la pròtesi, és a dir, que un cop extreta, sigui traslladada a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per revisar-la. L'advocat de la pacient operada aquest dilluns al matí a l'Hospital Sant Joan de Reus ha reclamat les documentacions clíniques dels més de trenta afectats que representa per aclarir si els implants són segurs o no. "Si cal les requerirem judicialment", ha afirmat el lletrat Emili Ortiz.

Tot i que ja hi ha hagut catorze pacients que han estat reoperats a l'Hospital Sant Joan de Reus per pròtesis Traiber, suposadament caducades, aquesta intervenció ha estat la primera que s'ha custodiat per part d'un forense judicial, a instàncies del titular del Jutjat número 3 de Reus que investiga l'entramat Innova. L'objectiu d'ordenar aquesta cadena de custòdia és poder analitzar-la per conèixer el seu estat i incorporar-la al secret d'actuacions del cas. Segons ha explicat l'advocat de part dels afectats, Emili Ortiz, és necessari disposar de la pròtesi extreta per demostrar que és "insegura". "Per reclamar i demanar una indemnització necessitem associar que els danys produïts són per la pròtesi malmesa i, malauradament, no tothom té la possibilitat de tenir-la perquè hi ha gent que fa anys que es va operar", ha afegit.

És per això que els afectats també han demanat les seves documentacions clíniques que l'Hospital Sant Joan ja ha fet arribar en algun cas, però que encara ho té pendent en alguns altres. "Demanem una mica més d'agilitat perquè aquesta documentació ens permetrà saber si hi ha hagut infecció, per quin bacteri, i poder associar-ho a les pròtesis caducades", ha destacat el lletrat. A més, també reclamen que es pugui tenir un llistat de numeracions de les pròtesis afectades així com un protocol de conservació de les pròtesis en cas d'extracció, com ha estat el cas d'aquesta veïna de 65 anys de Reus, intervinguda aquest dilluns de nou, després de set anys de dolor arran de la primera operació l'any 2008.

Ortiz ha explicat que representa més d'una trentena d'afectats pel cas de les pròtesis caducades i que podria haver-hi un total de 3.000 pacients a Catalunya i 3.000 més de la resta de l'Estat. Segons va detallar l'empresa pública Sagessa, gestora de l'Hospital Sant Joan entre altres centres hospitalaris, des del 2005 s'havien col·locat pròtesis de l'empresa Traiber a més de 1.500 pacients a Reus, de les quals no està concretat quantes series caducades.

El Departament de Salut està fent seguiment, des del novembre del 2014, d'uns 2.800 pacients amb pròtesis Traiber operats en una trentena d'hospitals de Catalunya. Segons va informar Sagessa, catorze d'aquests pacients han tornat a ser operats per reemplaçar-los la peça a l'Hospital Sant Joan de Reus.

 

Investigació judicial

El cas de les pròtesis caducades s'ha descobert arran de les investigacions pel cas Innova a Reus. Segons els indicis que investiga la Fiscalia, l'empresa subministradora de les pròtesis, Traiber, hauria pressionat els directius de l'Hospital de Reus en connivència amb membres de l'Ajuntament perquè el centre hospitalari seguís comprant producte a l'empresa. L'Hospital Sant Joan de Reus va deixar de comprar pròtesis a Traiber el 2011, quan va arribar un nou responsable del servei de traumatologia que va considerar que el producte d'aquesta firma no era adequat per a un tipus de pacient determinat. A partir del 2014 es van doblar les intervencions per col·locar pròtesis per reduir les llistes d'espera, i es van implantar novament 33 pròtesis de l'empresa Traiber.

Arran les revelacions judicials, el Departament de Salut ha reconegut que està fent un seguiment a uns 2.800 pacients d'una trentena d'hospitals de Catalunya als quals haurien implantat pròtesis d'aquesta empresa, fet que amplifica i dissemina l'abast de les possibles conseqüències -també n'hauria venut a Madrid, Galícia i a l'estranger. Salut no descarta que, en alguns casos i fruit d'aquests seguiments, s'hagin de practicar noves intervencions quirúrgiques per substituir les pròtesis col·locades.

El propietari de l'empresa Traiber, Luís Marquez, està imputat, en una de les peces del cas Innova, per delictes societaris, falsedat documental, contra l'administració pública, blanqueig de capitals i contra la salut pública.

Comentarios
Multimedia Diari