Un grup de refugiats viurà la Cavalcada de Reis de Reus des de dins

La decisió municipal s’emmarca en el projecte inclusiu #BaltasarDeVeritat, des d’on es reivindica que el rei negre ho sigui «de veritat». La cohort reial estarà formada per dotze patges, que acompanyarà el rei Baltasar

04 enero 2019 10:50 | Actualizado a 04 enero 2019 10:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Aquí les persones són tractades amb consideració. Al meu país no n’hi havia per a ningú. Aquí és tot molt diferent». Aquestes són les paraules d’en Mamadou, un dels refugiats arribats aquest estiu al centre gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) a Reus. Mamadou –juntament amb dotze refugiats més vinguts de Guinea Conakry, Mali, Costa d’Ivori, Burkina Faso, Camerun i Sudan–, formarà part de la cavalcada de Reis la nit del 5 de gener.

Això ha estat possible gràcies a l’adhesió de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus al projecte Casa nostra, casa vostra amb la finalitat de tenir un Baltasar de veritat. Aquesta decisió s’emmarca dins la campanya #BaltasarDeVeritat, la qual reclama que a les cavalcades de tot Catalunya, en Baltasar no sigui una persona blanca pintada de negre, com també passa a ciutats com Berga i Girona.

«Participar en la cavalcada, tradició desconeguda per a ells, els ha despertat interès, especialment per la seva transcendència. Es tracta d’una activitat anual molt important en la qual, per força, han de comunicar-se amb la gent, sobretot amb els infants. La preparació ha estat molt intensa i els ajudarà en tots els sentits: en la seva inclusió i a crear teixit social», explica la portaveu de la CCAR, Pascale Coissard. 

I és que cadascun dels refugiats va haver d’abandonar casa seva a la recerca d’una vida millor per tal de lluitar pels seus drets, un repte amb costos molt alts. Després d’una etapa d’esforç, adaptació i un aprofundit estudi de l’idioma, el grup es mostra del tot preparat pel gran dia. Durant aquestes darreres jornades, els emissaris del Rei Baltasar han posat molt de la seva part en la recollida de cartes a la Casa Rull. L’activitat es du a terme també avui (17-20 hores de la tarda). 

Pel que fa a la preparació del seguici reial i del mateix Baltasar, des de fa unes tres setmanes el grup ha assistit a diferents reunions en les quals han anat aprenent el recorregut que faran per la ciutat, com es pujarà a la carrossa i tots els detalls a tenir en compte per tal que surti tot perfecte. «Tots s’han mostrat il·lusionats amb l’organització de la cavalcada i els ha servit per treballar en equip. A més, el vestuari els ha encantat, molt acolorit i vistós. Fins i tot, molts comencen a posar-se nerviosos per l’arribada del gran dia!», afegeix Coissard. 

La tria per escollir qui seria el Rei Baltasar va ser simple: van escollir el més gran, en Betcha Honorée. «No va suposar cap competició, tots hi volien participar. Des del principi volíem que els patges fossin una mica més joves que el Rei. Val a dir que no sabem què succeeix entre els més petits amb en Baltasar, però és una evidència que és un dels reis més estimats», diu la portaveu de la CCAR. 

Tenir un Baltasar de veritat per la cavalcada de Reis està sent un desig d’allò més estès. Arran que la capital de Baix Camp s’hi sumés a l’esmentat projecte, altres pobles del territori com és el cas d’Almoster, s’hi ha volgut afegir. «Ens van demanar si un altre dels nostres usuaris voldria fer de Baltasar. Nosaltres hi hem accedit, ja que és una experiència positiva. Estendre tot plegat, suposa fer un pas endavant per solidaritzar-nos amb la causa», manifesta Coissard.

Els refugiats que participen en la cavalcada de Reus viuen al centre d’acollida que gestiona la CCAR. Allà hi viuen i fan classes de llengua durant els matins. A la tarda, aprenen diversos oficis amb l’objectiu de trobar feina i poder viure de forma independent. 

Comentarios
Multimedia Diari