Un grup de voluntaris recupera les plantes autòctones del Priorat

‘La Safranòria’ i la Fundació Miquel Agustí cultiven i difonen diverses varietats d’hortalisses

24 julio 2019 09:42 | Actualizado a 26 julio 2019 11:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb el pas dels anys, més de 30 varietats de plantes i vegetals aptes pel consum, i amb qualitats característiques de la demarcació del Priorat s’han anat deixant de banda, i han desaparegut sigil·losament de les nostres dietes. Davant d’aquesta realitat, s’ha creat el grup de voluntaris ‘La Safranòria’, compost per persones que assumeixen la tasca de cultivar i tenir cura d’espècies en perill d’extinció per falta de promoció en els últims anys. Aquest procediment s’ha realitzat amb el suport de la Fundació Miquel Agustí, encarregada d’estudiar i experimentar amb les llavors.

El projecte, que porta per nom Biodiversitats Cultivada, difondrà en tallers oberts diverses varietats autòctones del Parc Natural del Montsant a productors, restauradors i públic en general al llarg d’aquest mes d’agost. Aquesta és la darrera fase d’un procés de recuperació emprès l’any 2017 per tal de conservar l’agrobiodiversitat local i reivindicar el seu valor com a patrimoni natural, paisatgístic, cultural i econòmic de l’àrea.

Emmarcat en aquesta iniciativa, ‘La Safranoria’ ha treballat per recuperar l’enciam del sucre, el pebrer de la Bisbal, el tomàquet de Còrsega o la safranòria morada, entre d’altres. En un primer estadi del projecte, es van aplegar llavors i informació etnobotànica de 39 varietats d’horta. Ernest Aymerich, un dels tècnics investigadors de la Fundació Miquel Agustí, detalla que el motiu principal pel qual aquestes hortalisses s’estaven perdent era el de l’abandonament. «Qui les cultivava eren persones grans que aviat es retirarien, i si no es conservaven d’alguna manera, acabarien desapareixent».

Una vegada implantades de nou, l’objectiu final és poder comercialitzar les espècies recuperades

En la següent fase, aquest material es va cedir a la Fundació Miquel Agustí, que des del 2018 ha conreat, estudiat i produït llavor d’aquestes varietats als camps experimentals d’Agròpolis-UPC, a Viladecans (Baix Llobregat). A fi de retornar aquest llegat ecològic al seu indret original, la Fundació  ha tramès més de 7.500 llavors a persones interessades del Priorat, que les cultivaran durant la temporada. Aymerich detalla que es van dur a terme diverses accions per tal de repartir-les com ara la celebració d’unes jornades a Montsant.

Aquest mes d’agost es preveu una posada en comú de tot el grup de participants de ‘La Safranoria’, que a partir de llavors s’espera que puguir tenir cura de les espècies pel seu propi compte. Un cop aplegats tots els responsables, se celebraran una sèrie de tallers i activitats adreçades a tots els interessats .

Per ara, l’acollida d’aquest programa ha estat positiva: el mes d’abril es van registrar aproximadament 70 participants en les xerrades que ja es començaven a organitzar. Per Aymerich, la implicació de la ciutadania és molt important i aporta un significat a la tasca que han efectuat.
Les expectatives d’aquesta associació són poder comercialitzar les espècies, així com promocionar-les com productes que configuren la marca exclusiva del territori. Aymerich afegeix que pretenen «enfocar-les com productes excepcionals, que ho són, per proporcionar-les el valor afegit que tenen en el mercat». En aquest sentit, es tracta d’una tasca que enriqueix el conjunt de recursos gastronòmics i naturals dels quals disposa el Priorat.

Comentarios
Multimedia Diari