Un llibre per recollir una història centenària

L’Orfeó Reusenc va presentar ahir, a la seu del col·lectiu local, un nou llibre a càrrec de l’historiador Joan Navais, obra que completa la història del seu centenari

15 diciembre 2019 18:58 | Actualizado a 18 diciembre 2019 08:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Orfeó Reusenc repassa els seus últims 25 anys tot afegint a la seva col·lecció un nou llibre: Centenari de l’Orfeó Reusenc: els darrers vint-i-cinc anys (1994-2018). En aquest volum, s’hi apleguen diverses experiències i, totes aquelles activitats realitzades a l’entitat, on tot soci i sòcia s’hi veurà reflectit i reflectida. 

La presentació del llibre, ahir dissabte, es va emmarcar en els actes de celebració del centenari de l’entitat del carrer Sant Llorenç. Segons el president de l’Orfeó, Albert Bermúdez, és el «tercer llibre que explica la nostra història» i, l’historiador Joan Navais hi ha pres part tot emprant un llenguatge planer i d’allò més amè. 
«Hem volgut elaborar una continuació dels Annals de l’Orfeó Reusenc (1918-1993) publicats  l’any 1994, i que van dur a terme Ezequiel Gort i Josep Gomis. El més destacable és el canvi de llenguatge en el projecte, perquè veníem d’un contingut d’estil enciclopèdic; i, d’altra banda, també desenvolupem una anàlisi interna de l’Orfeó, on ens preguntem –per exemple– quin és el seu paper en l’àmbit cultural de Reus i com els fets dels darrers 25 anys ens poden ajudar a entendre tot allò que ha canviat. El llibre està distribuït per anys», afegeix Bermúdez. 

Durant l’elaboració del volum, del qual s’han editat 600 exemplars, el director musical de l’Orfeó Reusenc, l’Albert Galcerà, ha esdevingut un pilar molt important. Ell ha fet gran part de la tasca de recopilació d’informació per tal de poder concloure l’obra. 

El músic, qui dirigeix el cor des del 2002 en rellevar Glòria Estalella, divideix el llibre en dues parts: per una banda, hi ha la part escrita i, per l’altra, la relativa a tota aquella informació recopilada d’Internet, càmeres de fotos i bases de dades virtuals. «Han estat prop de nou mesos d’elaboració i hem adquirit molts coneixements. Qualsevol membre de l’entitat podrà assenyalar-se en alguna de les fotografies que s’hi ha inclòs, perquè ens hem esforçat a trobar totes les instantànies possibles», aporta Galcerà. Han extret informació de les actes de les diferents juntes que hi ha hagut, com també dels butlletins informatius, a partir dels quals s’ha elaborat una narració. 

D’altra banda, s’han implicat també diverses persones, com ara la Mireia Romeu, encarregada de la correcció lingüística; i, pel que fa a la portada, l’ha elaborat la secretària de la junta actual, Júlia Fortuny. «Creiem que la portada és un dels trets més importants del llibre, perquè en un sol cop d’ull hi veiem representats tots els elements que identifiquen les seccions a partir de les quals es vertebra l’entitat, com ho són el Cos de Bastoners, la secció de Teatre i la massa coral», destaca Bermúdez. 

El projecte compta amb el suport de la Fundació Privada Reddis i de la Diputació de Tarragona. El cost per exemplar és de quinze euros i es pot adquirir a l’espai de secretaria de l’entitat. Val a dir, que també hi ha l’opció de disposar d’un lot amb els Annals de l’Orfeó Reusenc (1918-1993) i el llibre nou. Serà també una nova proposta que se sumarà a l’oferta cultural local la Diada de Sant Jordi. 

Un centenari molt celebrat

L’Orfeó Reusenc va encetar la celebració del seu centenari el gener de 2018 amb una programació de prop de 40 actes. Una de les primeres iniciatives va ser la projecció del documental Cent anys cantant, el qual parlava de tota la trajectòria de l’agrupació. A la peça audiovisual, van aparèixer algunes de les persones més rellevants del col·lectiu, les primeres cantaires, dansaires i actrius. L’efemèride, fins i tot, va tenir el seu propi segell postal, el qual es va presentar per a l’ajuntament de la ciutat durant Sant Jordi, l’abril de 2018. Va estar impulsat pel Grup filatèlic i de Col·leccionisme de Reus.  

Comentarios
Multimedia Diari