Un llibre recull les vivències de les 14 persones més grans de Riudecanyes

El volum, elaborat per l’escriptor Òscar Ramírez, forma part d’un projecte de memòria oral en el qual els entrevistats aborden records de la infància, Guerra Civil i postguerra, entre altres

15 junio 2019 08:45 | Actualizado a 17 junio 2019 19:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Riudecanyes comptarà a partir d’ara amb un llegat històric d’allò més valuós. I és que des d’ahir, de forma oficial, els seus vilatans tindran Records de Riudecanyes. Relats de memòria oral, un volum de vivències de les 14 persones més grans del municipi. Tot plegat, s’emmarca en un projecte de memòria oral engegat per l’ajuntament de Riudecanyes amb diferents fases i on hi han col·laborat en qualitat d’entrevistats Josep Baltà, Teresa Baltà, Mateu Folch, Dolores Fontbuté, Anton Gorgori, Josep Llaberia, Lluïsa Nolla, Emili Pedrola, Isabel Pujals, David Roigé, Josep Serrat, Elvira Solé, Carme Zandalinas i Lourdes Zandalinas. 

El llibre, doncs, es va presentar ahir divendres a la tarda al local de l’Associació de la Gent Gran del municipi. Va ser un acte en el qual hi va intervenir l’escriptor i periodista Òscar Ramírez, l’autor de l’obra i encarregat de fer les entrevistes. Amb ell també hi va ser l’alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost, qui a més va assistir al que serà el seu darrer acte públic com a batlle.     

El contingut de l’obra

Pel que fa al contingut del llibre, els entrevistats rememoren des de records de la seva infantesa fins a altres ocorreguts a la Guerra Civil i la postguerra. «Amb un temari bàsic, els entrevistats han aportat dades sobre temes importants sobre com vivien de petits, estem parlant dels anys 20, 30 i 40: a què jugaven pels carrers, quins fets concrets recorden a Riudecanyes, com ara l’ampliació del pantà, les sequeres dels anys quaranta, com organitzaven els casaments i les comunions. És a dir, hi ha elements comuns que han fet de fil conductor de les entrevistes», destaca el periodista Òscar Ramírez. 

Aquestes són pecualiaritats que s’hi poden trobar entre les pàgines de Records de Riudecanyes. Relats de memòria oral. El procés d’elaboració del recull de vivències s’ha perllongat durant un any i han estat trobades presencials a les cases de les persones protagonistes. «L’objectiu és molt clar, tal com va reiterar el batlle Tost en els orígens del projecte. Es tracta de deixar constància de la memòria oral que hi ha al municipi, de tots els coneixements i aprenentatges adquirit aquestes persones i no es poden perdre en cap moment», continua Ramírez. 

Possible continuïtat

De moment, no saben si el projecte tindrà continuïtat, però ja reconeixen que «hem creat un fonament, una base a partir de la qual es poden ampliar accions». A nivell personal, per a l’escriptor ha suposat «un plaer elaborar aquest llibre, perquè una de les meves debilitats és parlar amb la gent gran. Per tant, la possibilitat de poder conversar amb calma amb totes i cadascuna d’aquestes persones, a qui no coneixia, ha suposat una experiència enriquidora i una de les més importants en la meva trajectòria com a periodista i escriptor», admet Ramírez. 
Val a dir que, el llibre Records de Riudecanyes. Relats de memòria oral ha comptat amb el patrocini de l’Ajuntament del municipi de Riudecanyes i ha estat editat per La Banya Edicions. 

Comentarios
Multimedia Diari