Un ‘lloc tranquil’ a mig camí entre Reus i Riudoms

Mas d’en Blai. La família que hi viu manté actiu el conreu de cereals i una escola d’equitació, Quadres d’en Blai, on hi ha 30 cavalls, tant propis com de pupil·latge 

08 abril 2019 08:00 | Actualizado a 11 abril 2019 15:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’exterior d’un mas també té protagonisme. I és que, en molts casos, es fa més vida fora que no pas dins l’edifici. Aquest és el cas del Mas d’en Blai, al terme de Riudoms, ubicat entre la mateixa vila i Reus. «El Mas d’en Blai es va construir el 1802, però som aquí des del 1940. Es conserva gairebé tal com era quan el va adquirir el meu pare, qui va voler conservar-lo i respectar el seu estil», explica en Josep Maria Torrell Llauradó, qui hi viu amb la seva dona durant tot l’any.

De planta rectangular, quatre habitacions i les golfes, el mas s’ha conservat prou bé des que s’hi van instal·lar. Segons Torrell els arranjaments que s’hi han fet, han respectat l’estil originari. N’és el cas una capella antiga dels antics propietaris, de Barcelona. «S’ha fet el que ha convingut, potser fa 25 anys vam arreglar una mica la teulada, però no ha donat maldecaps», diu. Un dels reclams als quals dóna molt de protagonisme Torrell és, sens dubte, l’entorn. A l’habitatge, s’hi pot accedir a través d’un llarg passeig de terra envoltat de palmeres i, en arribar a l’edifici principal, s’hi poden veure detalls interessants, com ara un parell de rellotges de sol situats a les dues cares de les façanes principals. 

«Desconeixem la història del mas i perquè es diu d’en Blai, no ens l’han explicada mai. El mas ha estat un punt de trobada per a la família. Abans hi passàvem l’estiu i, en setanta i vuitanta anys, hi hem tingut molts animals, com ara porcs, vaques, cabres i ovelles. També hi ha hagut vinyes, olivers i garrofers. Hem mirat de tenir les terres sempre molt actives», destaca Torrell.  Una altra de les característiques que més li agrada és la ubicació.

«Som en un lloc molt tranquil. En pocs minuts en cotxe som a Reus o Riudoms», diu Torrell. «Amb el temps, se n’ha tret profit de l’espai, ja que fa prop de set anys s’hi ha ubicat un negoci, una escola d’hípica anomenada les Quadres d’en Blai, de la qual se n’encarrega el meu fill. La majoria de classes es duen a terme en horaris convinguts», afegeix Torrell. En aquest sentit, també han sabut treure rendiment als camps que envolten el mas, on conreen cereals per tal de donar menjar als cavalls que hi tenen. En total n’hi ha 30, tant de propis com de pupil·latge. 

Supervisant els alumnes que assisteixen a les classes d’hípica, hi ha en Josep Maria Torrell fill. «A mi m’agraden molt, els cavalls, i crèiem que era necessari un lloc així. S’ha de promocionar molt més l’equitació. Quan parlem del món del cavall, la gent es pensa que és una pràctica elitista i veritablement pot ser econòmic, i pot estar a l’abast de totes les butxaques», explica l’expert. A hores d’ara, hi ha prop de quaranta alumnes inscrits. 

«Això funciona per temporades. Tenim, per exemple, els campus d’estiu, una mena classes d’iniciació per als joves on ensenyem com han de tractar els cavalls. Hi ha alguns alumnes que van a competició i, fins i tot, la xifra va augmentant gràcies a l’adhesió de l’examen de galop, els nivells d’equitació que pots tenir, però sobretot hi van per passar-s’ho bé. Tenir una escola d’equitació és un estil de vida, sempre és dilluns», completa Torrell fill. 

Comentarios
Multimedia Diari