Un projecte inclusiu i que tracta tothom amb igualtat

Apropa Cultura facilita l’assistència a espectacles, visites a museus i cursos per a aquelles persones amb necessitats especials 

22 abril 2018 14:33 | Actualizado a 22 abril 2018 14:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Facilitar l’accés a la programació dels teatres de la ciutat a persones amb necessitats especials de diverses entitats socials. Amb aquest objectiu va néixer la plataforma Apropa Cultura, promoguda per l’Auditori de Barcelona. Des de 2012 compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, el qual participa a través de les regidories de Benestar Social i Cultura.

A través d’aquest programa, el Teatre Bartrina i Fortuny es comprometen a oferir, com a mínim, un 2% de les localitats de bona ubicació i fàcil accés de la seva programació a grups sense recursos i amb dificultats d’integració social per 3 euros.

Els teatres faciliten també l’accés a usuaris de cadires de rodes i informen de places d’aparcament pròximes per a persones amb mobilitat reduïda

També inclou la programació de visites i activitats als museus gràcies al suport de l’Obra Social de «la Caixa». Els teatres faciliten també l’accés a usuaris de cadires de rodes i informen de places d’aparcament pròximes per a persones amb mobilitat reduïda.

El projecte actua de finestra única de reserva d’espectacles culturals pel sector social, per facilitar la tasca dels educadors socials al moment de fer la tria, selecció, reserva d’espectacles i preparació de la sortida.

«El fet d’apropar la cultura a tot tipus de gent, que per una sèrie de circumstàncies, no gaudeix de les mateixes facilitats que la resta ajuda molt. Pels que disposem d’una pensió baixa, anar a l’òpera per pocs diners és un luxe. Fa possible que gaudim d’espectacles i tenim l’oportunitat d’invertir en oci. Anar al teatre m’ha mantingut al dia i gràcies a això, vaig descobrir l’òpera Carmen de Bizet», explica una usuària del Centre de Dia de l’Institut Pere Mata de Reus (IPMR), la M.B.M.

«Pels que disposem d’una pensió baixa, anar a l’òpera per pocs diners és un luxe», diu una usuària

Per la seva banda, una companya seva del mateix grup, la M.A.B., diu que anar fins al teatre ha tingut finalitats terapèutiques per a ella. «Fa un any que  gaudeixo de la iniciativa. He descobert que m’ajuda a gestionar els sentiments i les emocions. Vaig treballar en una escola de música i he rememorat moltes coses», diu.

En el cas de Marcos Pesciarelli, un altre usuari del mateix centre de l’IPMR la iniciativa, té un «fort component social». «Som grups d’unes cinc persones i fas molta amistat. Tu tries l’espectacle que vols veure, perquè hi ha per a tots els gustos i moltes vegades coincideixes amb gent coneguda», detalla.

«Tu tries l’espectacle que vols veure, perquè hi ha per a tots els gustos», aporta un altre usuari.

El grup del Centre de Dia de l’IPMR és un dels més veterans en el projecte i segons indica la treballadora social del mateix equipament de l’IPMR, Marina Baró, tots els membres que hi participen són completament autònoms.

«Tots prenen la decisió d’anar a veure l’espectacle que volen. La tasca fomenta la cohesió social i la possibilitat d’accés els motiva a voler sortir. Els grups són reduïts i discrets, amb la qual cosa la inclusió està més que garantida», distingeix Baró.

Segons la monitora Marina Baró, la inclusió està més que garantida.

Cada trimestre hi ha una presentació dels teatres adherits. Informen als participants de les obres que poden veure. «Així coneixen el tarannà dels espectacles i poden triar més acuradament», completa la monitora.

Des de la regidoria de Benestar Social, Montserrat Vilella, afirma que «l’oferta a Reus és potent. L’Apropa Cultura també s’estén més enllà de la ciutat. Es pot anar fins a Barcelona per veure més espectacles, l’oferta és immensa».

L’ acollida: les persones que han tingut accés

Les persones usuàries que han tingut accés a la cultura a través de les entitats socials i que s’han beneficiat de descomptes en la programació teatral des de l’any 2012 ascendeixen  a un total de 1.839 usuaris. En concret, 1.136 persones han estat espectadors al Teatre Bartrina i 703, al Teatre Fortuny.

Comentarios
Multimedia Diari