Un reconeixement al passat, present i futur de l’avellana

L’Espai Llotja de la Cambra de Comerç de Reus va acollir ahir al matí la jornada tècnica ‘Tast de l’avellana i valorització gastronòmica’

10 octubre 2018 08:05 | Actualizado a 10 octubre 2018 08:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Mai s’havia parlat tant de l’avellana com ara». Aquesta és una de les moltes reflexions que van fer ahir els assistents a la jornada tècnica ‘Tast de l’avellana i valorització gastronòmica’. Una iniciativa per fer valdre el fruit sec. En paraules del president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, «l’avellana és un producte del territori que convé promocionar». En la mateixa línia, la degana de la Facultat de Turisme de la URV, Marta Nel·lo, va destacar que «aquest tipus d’iniciatives permeten explorar, compartir i reflexionar sobre el potencial del producte».

És en aquest punt on el coneixement és fonamental. I de transmetre aquest saber se’n va encarregar Irma Brizi, tastadora oficial del Panell de Tast de l’Associazione Nazionale Città della Nocciola. Precisament, el delegat territorial d’Agricultura, Àngel Xifré, va remarcar la importància d’aquesta activitat «que vol servir d’embrió del futur panell de tast de l’avellana al territori».
Productors, cuiners, empresaris i professionals vinculats amb el fruit sec van poder avaluar les característiques visuals, olfactives, tàctils i gustatives de set tipus d’avellanes: Negret 2018 del pla; Negret 2018 de muntanya; Negret 2017 del pla; Ribet 2018; Tonda Gentile delle Langhe; una mostra de Turquia comprada en un supermercat; i Tonda Di Giffoni. La dimensió, l’esfericitat, el pelat, la intensitat de l’aroma i la persistència aromàtica, entre altres, van ser alguns dels aspectes que els assistents van poder analitzar. Al llarg del tast, Irma Brizi va insistir en el fet que «és important, per millorar la qualitat del producte, informar el consumidor perquè valori l’avellana». Una tasca que, segons l’experta, també inclou el productor per després promocionar el producte.

 

El president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà: «L’avellana és un producte del territori que convé promocionar».

Valors gastronòmics
Després del tast, la jornada va continuar amb una taula rodona centrada en la valorització gastronòmica de l’avellana. La mestra de cuina Mariona Quadrada va encetar el torn de paraula per defensar, des de la seva experiència, que «el sector de la restauració és clau en la promoció del producte, però també hi ha molta feina a fer a casa per fer palesa l’avellana i altres productes, amb els quals algunes generacions han estat molt familiaritzades i ara hi ha un allunyament d’aquests productes propis de la terra». 
Des de l’arrelament al territori i pel que fa al valor gastronòmic del fruit sec, Mariona Quadrada va lamentar que «l’avellana sigui considerada un producte subsidiari de l’ametlla», i va fer una crida a «apoderar l’avellana perquè estem enrere en el grau de consum, de popularització i de veure-la com un producte nostre i que forma part de la nostra vida».

En aquesta mateixa línia, diversos especialistes del sector de la restauració, la pastisseria i la comercialització van aportar la seva experiència. Nuria del Cacho, de Gelats i Torrons Xixona/Antonio Pla Ferrándiz, va defensar «la repercussió cultural de l’avellana i si som capaços de vendre-la, estarem eixamplant aquest llegat, com una forma de ser singulars». Per la seva banda, Albert Poy, de la Confiteria Poy, va suggerir que «els que transformem productes com l’avellana hem de fer una feina de pressió al sector que la cultiva i la comercialitza, perquè estiguin a l’altura de la professionalització que ens estem autoexigint els que transformem el producte».
Així mateix, Rosa Balsebre del Forn de Baix de La Fatarella, conegut per l’elaboració de la coca d’avellana, va encoratjar al sector a «lluitar tots junts» i a defensar el producte. Sobre això, la Cristina Ollé, de La Torreta d’Alcover, va explicar com va néixer el seu «projecte romàntic amb l’objectiu de fer un producte d’alta qualitat, artesà i de proximitat». Per últim, l’emprenedor Adrià Gomis, de Curculio Nucum, va advertir que «som un país que no ens creiem el que tenim, i que sempre hem anat al darrere d’altres països, i això és un problema nostre».
 

A tots ells els uneix l’estima per la terra i l’avellana, un producte que coincideixen que s’ha de seguir promocionant.

Comentarios
Multimedia Diari