Un sentit homenatge a la societat civil reusenca

Distincions. El saló de plens de l’Ajuntament de Reus va acollir ahir el lliurament dels Guardons de la Ciutat a entitats 

21 septiembre 2018 10:51 | Actualizado a 25 septiembre 2018 11:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Expectació, aplaudiments i molta història. Aquests van ser els elements presents durant tot el vespre d’ahir dijous al saló de plens de l’Ajuntament de Reus en el marc del lliurament dels Guardons de la Ciutat. L’acte institucional va suposar l’arrencada de les festes de Misericòrdia, però també un moment per aturar-se i pensar en moltes de les entitats, associacions i persones que fan de la ciutat de Reus el que és avui.

Passades les 20 hores, el primer pis del consistori ja era ple de gent il·lusionada per poder veure el que el periodista del Diari de Tarragona i conductor de l’acte, Francesc Gras, va descriure com a un «lliurament de Guardons una mica diferent». El desenvolupament de la cita així ho va corroborar: membres de l’Orfeó Reusenc van amenitzar a través d’una sèrie d’intervencions, teatrals i de dansa, una trobada on es van recordar persones i trajectòries. Alguns dels episodis culminants, de fet, van ser una actuació exprés dels Pastorets amb uns actors que van fer de Belluguet, Bieló i Llucifer i un ball de bastons, entre altres números. 

La primera agrupació reusenca a ser reconeguda amb una Menció Honorífica Municipal va ser la Confraria de Sant Josep i Sant Jaume (Sant Sopar). L’encarregat de pronunciar els parlaments d’agraïment va ser el president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Reus, Josep Domene. Va recordar com ha estat d’important la contribució dels seus membres per tal de donar a conèixer i actualitzar els passos i la mateixa Setmana Santa.

Tot seguit, l’Associació de Dones Blanca Almendro, la Confraria de la Mare de Déu de l’Amargura i l’Escola Puigcerver van rebre les Mencions Honorífiques corresponents. Durant els parlaments dels distingits i distingides es va destacar la construcció de valors positius. En el cas de l’associació femenina amb 25 anys de trajectòria, es va recordar la tasca de Blanca Almendro i reivindicar tot el servei dut a terme per part de les sòcies de l’agrupació. 

En el vessant religiós amb la Confraria de la Mare de Déu de l’Amargura, Josep Allueva, qui es troba al capdavant del Centro Aragonés El Cachirulo de Reus, es va donar importància tot recollint el relleu de Domene a la «preservació i rejoveniment de la cultura religiosa». 

«Des de fa 20 anys hi ha hagut molta gent al darrere de l’entitat religiosa que ha impulsat la nostra Setmana Santa», van dir Allueva, qui a més també va apuntar com a unió important a l’exterior «la contribució dels Timbalers de Calanda», que significa «una mostra de l’agermanament que tenim amb els altres pobles». 

Les centenàries

Més endavant, va arribar el torn de les entitats centenàries: el Club de Natació Reus Ploms, Reus Foment Empresarial i l’Orfeó Reusenc. Totes tres van ser guardonades amb la Medalla de la Ciutat. Va ser el torn de l’autor del llibre del centenari del Club de Natació Reus Ploms, en Josep Maria Pagès Gil. Ell va ser l’encarregat de repassar la història del club tot recordant persones que hi van ser al seu principi, «enamorades de l’esport. A l’entitat s’hi han fet parelles i hi ha famílies senceres». 

Per la seva banda, el president, Isidre Guinjoan, també hi va fer acte de presència. Va adreçar unes paraules emotives que van descriure que «els Ploms és més que un club, és una gran família. Ser premiats amb el premi més important que dóna la ciutat és per a nosaltres un recordatori que estem fent les coses bé».

El president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, va prendre el torn de paraula en ser cridat a parlar sobre Foment Reus Empresarial. Va expressar el seu agraïment sincer i va recordar el lema de l’entitat: «La Unió fa el foment». 

Amb aquesta frase el va precedir el president de Reus Foment Empresarial, Jaume Batista. «Amb aquests guardons, esteu distingint empresaris que demostren coratge i humilitat» i defugen «l’ambició i la recompensa», va dir Batista per després concloure el seu hàbil discurs amb tres verbs d’acció, característics de l’ens que encapçala: «Participar, sumar i compartir».

Com a representant de l’Orfeó Reusenc, Francesc Escoda va adreçar unes paraules als assistents on va posar en valor el teixit humà dels membres de l’entitat i en va destacar la seva multiculturalitat i l’amplitud d’edat dels socis i sòcies. Per últim, la ceramista Neus Segrià va ser reconeguda amb el Títol de Filla Adoptiva de Reus.

L’artista va ser presentada pel Director de Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs. Segrià va protagonitzar un dels moments més emotius de la vetllada. «Les primeres sopes i la primera escola van ser a Reus. Tinc un passat molt lligat a la ciutat», va dir. De fet, també va recordar el mestre Antoni Comella: «Un cop em va preguntar perquè volia fer ceràmica. Li vaig contestar que per fer-me un nom i guanyar diners», es va somriure Segrià. 

 

Comentarios
Multimedia Diari