Un tomb per Riudoms des de ‘La Confiteria’

Ja fa 16 anys que la propietat actual del negoci, ubicat a la plaça de l’Església, atrau els clients amb pizzes i llesques de tota mena

26 septiembre 2020 08:50 | Actualizado a 29 septiembre 2020 07:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest cap de setmana tornem a fer ruta pels municipis del Baix Camp amb la sèrie de reportatges ‘Punt de trobada’. Un cop més, iniciem la visita a partir d’una localització en concret: la d’un bar, cafeteria o casal. Sovint aquestes localitzacions esdevenen punts de reunió, on els veïns i veïnes de la vila hi van a passar una estona, tot prenent una cervesa, o allà on fan parada els excursionistes, il·lusionats de poder passar un dia al poble. Aquesta vegada, hem seleccionat Riudoms.

El nucli antic té diferents mostres del patrimoni local. L’església parroquial de Sant Jaume Apòstol n’és un exemple. Els seus orígens es remunten al segle XVII. Al seu davant, hi ha un altre dels símbols més identitaris: la plaça de l’Església. Allà, hi ha una gran zona porxada, on s’hi duen a terme les diferents celebracions que formen part de la història de la vila i la mantenen plena d’activitat.

La Casa dels Germans Nebot, l’ermita de Sant Antoni, la Casa Pairal Gaudí, la Casa de la Vila, la Cisterna Vella (aprofitada com a refugi antiaeri a la Guerra Civil) la vila romana de La Mola (integrada dins el municipi i dels segles I-VI) i la casa del Beat Bonaventura són parades obligades que cal visitar al poble. La gastronomia és també un altre gran reclam. En matèria de fruits secs (amb l’avellana al capdavant) i d’altres elaboracions, com ara la coca en recapte, o d’altres de més dolces i de temporada, com la coca amb cireres, són elements imperdibles que cal tastar. I, parlant de gastronomia, en parlem sobre el tema amb Xavi Faixes, al capdavant del restaurant La Confiteria. Després de 16 anys en actiu, per la seva banda, fa una bona valoració de la trajectòria. «Se n’aprèn molt d’aquesta professió. De fet, hi porto treballant 16 anys: a hotels i altres restaurants. Coneixes gent de tota mena», explica Faixes. És de Sabadell, però viu a Riudoms, on se sent còmode. «La reobertura ha estat complexa, feixuga. Per sort, hem tingut un bon estiu i ha estat gràcies a la zona dels porxos, que atrau molta gent», afegeix. El que també exerceix de focus d’atracció són les pizzes i les llesques que hi serveixen. Faixes en esmenta tres llesques populars: La ‘de la casa’, amb llom, formatge rocafort i pebrot; la ‘normanda’, amb pernil salat i formatge; i la ‘mallorca’, amb sobrassada, mel i formatge. També s’hi poden menjar croquetes, de carn d’olla o d’espinacs. «El futur el veiem complicat. De moment, mirem d’acostumar-nos a les limitacions d’aforament», reconeix.

Racons emblemàtics

Riudoms té diversos racons emblemàtics per visitar. L’alcalde Sergi Pedret en proposa tres. En primer lloc la plaça de l’Església. «Per ser la imatge identificativa del nostre poble, de grans dimensions, amb la seva zona porxada i amb l’església de fons», justifica. Continua amb el racó de l’avi, al Parc de Sant Antoni. Es tracta d’un espai verd, «històric del poble, que ens aboca al record del Beat Bonaventura, es creu que va ser batejat a la pica baptismal d’aquest espai el 1620», recorda, a tall històric. La plaça de la Palmera, davant de les escoles, és el tercer emplaçament que assenyala. El descriu com a un lloc on s’hi han aplegat «sempre» els infants, un cop han sortit de l’escola. «Hi ha una palmera que identifica aquella plaça des de fa molts anys. També s’hi celebra la Fira de l’avellana i Fira de Sant Llorenç, festivitat d’allò més esperada pels més petits del poble», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari