Más de Reus

Un xat espacial per als astronautes creat a Reus

Educació. L’equip Lego Master supera la campanya de micromecenatge i arriba a la final de la First Lego League per participar amb més de 100 rivals de tot el món a Turquia

Cristina Valls

Whatsapp
L’agrupació  de joves Lego Master són aquests dies a Turquia competint a la final de la First Lego League. FOTO: cedida

L’agrupació de joves Lego Master són aquests dies a Turquia competint a la final de la First Lego League. FOTO: cedida

L’oportunitat de conèixer una altra ciutat per presentar un projecte en una competició de robòtica. Aquest és el somni que està complint l’agrupació de joves Lego Master, composta per vuit alumnes de batxillerat de l’Institut Roseta Mauri de Reus. Participen per tercer cop en la First Lego League (FLL), tot i que no representen el seu centre educatiu. Ja ho van fer el primer cop que van participar-hi, una temporada en la qual també van arribar a la final celebrada a Bath (Regne Unit). 

L’any següent, com que no podien presentar-se per superar l’edat reglamentària, van decidir fer-ho per compte propi, i, enguany, ho han tornat a fer. Aquesta decisió, a més, ha donat peu a la creació d’una activitat extraescolar i independent. Aquest cop, doncs, els Lego Master han aconseguit arribar lluny, ja que des de dimarts són a la International Open Championship Turkey (Izmir), que es du a terme entre el 22 i el 25 de maig a Turquia. Perllongaran la seva estada fins diumenge, 26 de maig. «Estem una mica nerviosos, però segurs de nosaltres mateixos, ja que portem molt de temps treballant en el projecte i estem tots molt units: més que un equip, som una gran família», expliquen els joves. I és que la prova imposa: defensen un projecte cientificotecnològic davant de més de 100 equips de tot el món. 

Arribar fins a on són, però, no ha estat fàcil, ja que en un principi no comptaven amb el suport de cap institució, per la qual cosa van haver de finançar-se el viatge a Turquia a través d’una campanya de micromecenatge a Verkami, en la qual demanaven 9.500 euros. «La campanya de micromecenatge va anar molt bé, hem sortit a diversos mitjans de comunicació per poder fer difusió de la nostra campanya. De fet, fa poc també vam sortir a RAC1 parlant de la nostra situació i van aparèixer diversos mecenes particulars i algunes empreses que ens han volgut patrocinar, entre les quals hi ha Repsol. Gràcies a això, ens hem pogut permetre un viatge com aquest i poder assistir a la final internacional de la First Lego League, ja que la nostra situació econòmica no ens ho permetia», afegeixen els participants. 

Van obtenir fins a 8.000 euros, que han cobert el necessari per pagar els vols i l’allotjament, juntament amb l’empenta dels pares i mares, que han comprat les inscripcions a la competició. Així doncs, només queda esperar a veure com es desenvolupa el certamen i saber els resultats. 

Esforç i dedicació 

Els Lego Master poden ser aquests dies a Turquia perquè anteriorment ja havien superat el certamen provincial al Palau Firal i de Congressos de Tarragona al febrer, on van aconseguir el Primer Premi al Guanyador, un assoliment que els va portar a competir a Tenerife al març. Ha estat una trajectòria plena d’esforç i dedicació, en la qual han après dels seus errors i han reformulat diversos aspectes del seu projecte després de cadascuna de les experiències viscudes als certàmens als quals s’han presentat. Un dels aspectes que tant els professors del seu centre, el Roseta Mauri, com els alumnes destaquen és la importància dels coneixements i valors que hi ha dins tot el projecte. I és que han hagut d’aprendre a dissenyar, construir i programar robots, els quals han de superar una sèrie de missions i objectius. «El més important és que entre tots assumim una sèrie de tasques específiques i que ho fem a través de la integració, la cooperació i el respecte», van especificar els estudiants en una entrevista al Diari, fa un mes i escaig.

En què consisteix el projecte?

El projecte que presenten els Lego Master du per nom C.A.S.A., que està programat amb la plataforma App Inventor, i la seva finalitat és amenitzar l’experiència de l’astronauta durant la seva estada a l’espai, especialment si el viatge és llarg. L’equip se centra en l’aspecte psicològic amb la creació d’una aplicació que es divideix en quatre seccions, corresponents a les sigles del nom del projecte: comunicació, actualitat, simulació i autonomia.

En l’apartat comunicatiu, han creat un xat en el qual els astronautes poden comunicar-se amb altres estacions espacials; en l’apartat actualitat, hi ha un programari d’un ventall de diaris multilingües per poder mantenir informat l’usuari; en simulació, hi ha un catàleg amb diversos vídeos en 360° de diferents parts del món a través d’una càmera connectada a una plataforma omnidireccional (Virtuix Omni), amb la qual hom es pot desplaçar virtualment mentre visualitza paisatges; en l’apartat autonomia, l’assistent personal Laika està programada per actuar en cas d’error a la nau, i també pot obrir o tancar una porta de forma automàtica a la pràctica. 

Temas

  • Diari de Reus

Comentarios

Lea También