Una Misericòrdia viscuda amb els ulls i el paladar

Festa Major. El Mercadal va acollir ahir la XX Trobada de Gegants i el XVI Concurs de Masclet i Fira de Degustació 

15 septiembre 2019 15:32 | Actualizado a 23 septiembre 2019 07:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La jornada festiva d’ahir dissabte va estar plena d’activitats. I és que ja al matí van començar a venir les diferents colles geganteres convidades a la XX Trobada de Gegants de Reus, que es faria ja arribada la tarda. En va ser un exemple la recepció a l’Ajuntament de Reus dels Gegants de Bergara (País Basc). També es va poder veure, com ja va sent habitual, l’exposició de bonsais, una iniciativa que compleix enguany 25 edicions.

Ja arribada la tarda, tots els reusencs, reusenques i els vinguts/des d’arreu van poder veure una plaça del Mercadal plena vessar. També va estar fornida de melodies i elogis: després de cada ball, molts aplaudiments. 

Alguns dels assistents van demostrar ser més llestos que la resta i es van quedar amb les localitzacions privilegiades: les dels balcons. D’aquesta manera, van poder gaudir més espaiosos de la festa, atrinxerats amb els seus telèfons mòbils enregistrant cada detall amb vídeos i fotografies treballades. No obstant això i és qüestió de gustos, la festa es viu d’una altra manera -almenys més intensa- a peu de plaça. S’hi van poder veure una pila d’infants preparats amb la seva samarreta gegantera, i gorra a conjunt, per fer els seus crits d’emoció (i de rigor). Més d’un no podia aturar-se, ballant i saltant. 

La trobada festiva va ser de postal. Gent de totes les edats aplegada per celebrar l’inici de les festes de Misericòrdia, lluitant per fer-se espai i poder passar pels carrers més confluits. Els tocs de timbals van marcar el ritme de ball de moltes parelles d’elements festius. 

A tocar de les 18 hores de la tarda, es van poder veure encara els gegants de la ciutat descansant a un racó de la plaça. Va ser la parada perfecta perquè petits i grans admiressin els seus grans herois, per tocar-los i fer-s’hi fotografies. Tan quiets, els gegants van esdevenir uns espectadors més de tot aquell espectacle festiu, on es van congregar la mulassa de Mataró i els gegants de Moià, de Sant Boi de Llobregat, de la Fal·lera Gironina, de l’Argentera, de Sant Joan de Vilatorrada, de Badalona, del Carnaval de Solsona, del Prat de Llobregat, dels ja esmentats Gegants de Bergara i, òbviament, de la Mulassa de Reus. Els gegants de Reus van ser els últims a buidar la plaça i continuar amb el recorregut pels carrers de la ciutat.

Mitja hora després de l’hora d’inici de la trobada, els carrers que formaven part del recorregut convingut es van omplir de molta gent. Una de les aparicions estel·lars i que va causar més sensació entre la canalla va ser la del Toll i la Teixonera, vinguts del Moià. Elegants i ballarucs, els gegants de Sant Boi de Llobregat també van demostrar que podien sorprendre amb els seus balls.

Terrasses i balls

El cansament de la mainada va fer-se efectiu un cop passades les 18 hores. La prova? Molts pares, abans de completar la cercavila, van pujar els infants a collibè: millor panoràmica, impossible. N’hi va haver uns altres que ja s’ho van veure venir, i que van optar per utilitzar el cotxet de nadó. 

Les terrasses de la plaça, també plenes de gom a gom i amb molts turistes, vivien la festa d’una altra manera. El so de les gralles els amenitzava el berenar i veure la festa muntada a tota la plaça, i nucli antic en definitiva, va fer molt de goig. Les entrades dels comerços i la plaça porticada del Mercadal van ser vies per poder «aixoplugar-se» de la multitud. Més aplaudiments eixordadors van produir-se quan els gegants reusencs van començar a moure’s amb la seva peculiar coreografia al bell mig de la plaça un cop van realitzar el ball de lluïment amb la resta de conjunt festius visitants. Les plomes dels Indis i els cabells de La Vitxeta onejaven a cada tomb. Sens dubte, els balladors de la Colla Gegantera estaven més que preparats. 

La festa, però, no es va concentrar només allà. La plaça de Prim també va ser un focus de diversió amb el XVI Concurs de Masclet i Fira de Degustació amb els establiments col·laboradors del Masclet, on per votació popular es va triar el millor masclet entre tots els participants. 

Com més fruita, millor!

Així doncs, el que hi havia a la plaça Prim era un altre tipus de festa, dedicada més aviat al paladar. Amb els ritmes de la música d’ambient, molts curiosos van fer diversos tombs per cadascun dels estands per poder degustar els diferents tipus de masclet. Tot i començar de forma pausada, la plaça va anar aplegant a cada cop més caminants passats dos quarts de set. «Presentem una barreja de masclet interessant. Hem macerat el vermut amb avellanes durant unes 24 hores, hem afegit Plim i una mica de licor Frangelico. Creiem que totes les barreges seran bones. La clau és que la gent les provi i s’ho passi bé. Les festes tot just acaben de començar i els preus de les degustacions són molt assequibles», va dir la Carol Rius, treballadora de la cafeteria i restaurant Absis de Reus.

Un altre dels estands participants va ser el del local Broto’s, amb el seu propietari Marcos Broto al capdavant. «És el primer any que ens presentem amb aquest local, però hi he estat altres anys. Crec que és important participar en aquesta mena d’iniciatives, t’ho acabes passant molt bé. Pel que fa a la nostra barreja, hem volgut afegir-hi molta fruita. Com més, millor», va detallar Broto. 
A banda de la mescla de vermut i Plim, en va afegir maduixa, taronja, llimona, aranja i altres licors com ara Jägermeister i Thunder Bitch. «És un beuratge força contundent. Cada any, l’anem perfeccionant», va completar Marcos Broto. 
 

Comentarios
Multimedia Diari