Una associació de metges critica a la CUP de Reus per 'fiscalitzar' l'activitat dels professionals de Sagessa

La moció dels 'cupaires' va ser aprovada en el ple municipal d'aquest dilluns per evitar que es promocioni l'activitat privada en un espai públic

19 mayo 2017 16:38 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Associació Metgescomtu de Tarragona ha carregat contra la moció aprovada pel ple municipal de l’Ajuntament de Reus d’aquest dilluns, per controlar i fiscalitzar l’activitat dels metges de Sagessa i evitar que promocionin la sanitat privada, un moció que va ser presentada pel grup municipal de la CUP. Segons el comunicat d’aquesta associació, firmat pel metge Sergi Boada, "en el sistema de salut català, i alguns hospitals de Tarragona no en són excepció, els professionals mèdics poden atendre pacients de diferents proveïdors sanitaris. És a dir, l'hospital rep pacients del sistema públic de salut, alhora que pacients derivats d'altres proveïdors com assegurances mèdiques privades del que n'obté uns ingressos econòmics addicionals"

En aquest sentit, desde Metgescomtu tenen molt clar que "durant el seu horari laboral, normal o públic, el metge no pot diferenciar entre un o altre tipus de pacient i no rep cap tipus de compensació econòmica pels pacients que provenen d'assegurances mèdiques privades. En canvi, si aquest mateix metge decideix voluntàriament fer una activitat addicional a la tarda, on visitarà pacients d'assegurances mèdiques que li proporcionarà el mateix hospital, sí que rebrà una compensació econòmica per pacient realitzat. D'aquesta manera, els pacients del matí es beneficiaran dels recursos del sistema sanitari públic i els pacients de tarda es beneficiaran de l'agilitat de l'activitat privada realitzada en el mateix centre, que ha de ser molt més eficient per aconseguir els contractes de les asseguradores de salut que responen per les pòlisses que paguen els seus clients".

Els metges després de "reprovar absolutament aquesta pràctica de portes giratòries dins la sanitat", insisteixen que "si s'aporten proves sòlides que ho demostrin, exigim tolerància zero per part dels directors de centre on es produeixi aquest fet". Tot i això també consideren "es molt perillós generalitzar en temes tan sensibles per l'opinió pública. Es generen titulars de premsa on el dany es realitza molt ràpidament. Estem parlant de metges que han patit les retallades sanitàries salvaguardant la qualitat assistencial amb mínims recursos retallats per polítics. Polítics sobre els quals recauen molts dubtes sobre l'eficàcia de la gestió dels recursos públics, sense parlar dels casos de corrupció dels que sovint en tenim notícies".

Per aquest motiu, Metgescomtu no veuen bé que "es frivolitzi ni es fomenti la denúncia al metge tapant el veritable problema, que no és un altre que la manca de recursos del sistema sanitari públic. La tasca dels polítics hauria de ser més constructiva, treballant per posar a l'abast els recursos necessaris perquè el sistema públic de salut fos el més eficient i fluid possible. ‘Fiscalitzar’ tasques o ‘fiscalitzar’ horaris no és la millor manera de tractar al metge. En canvi, treballar per la transparència i per l'augment de l'autogestió dels metges sí que seria sense dubte més profitós, com també reconèixer que els recursos obtinguts de la tasca concertada amb mútues poden esdevenir inversions que milloraran la qualitat del servei al pacient públic. En aquesta direcció, els problemes ètics són més fàcils d'assumir".

Per últim, aquesta associació explica que "els dirigents dels centres concertats que contracten pacients de proveïdors privats, ho fan per benefici econòmic. Els concerts amb les mútues són absolutament legals en el sistema sanitari català i el metge és conscient de la importància d'aconseguir aquests recursos addicionals per l'estabilitat del sistema. Altra cosa és que la pulcritud ètica que ha de fer que no es generin diferencies entre pacients, no pot recaure absolutament sobre el metge. El sistema n'ha de ser corresponsable sobretot polint al màxim la gestió de les agendes".

 

Comentarios
Multimedia Diari