Una campanya promou el català entre els establiments xinesos

Impulsada pel Centre de Normalització Lingüística, dóna informació dels cursos de llengua catalana als comerços

19 mayo 2017 21:59 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A principis del mes vinent arrencarà una campanya per promoure l’ús del català entre els establiments regentats per xinesos instal·lats a Reus. La iniciativa, promoguda pel Centre de Normalització Lingüística de Reus, (CNL) vol conscienciar els propietaris d’aquests comerços de la importància d’utilitzar el català en el seu negoci.

Per fer-ho, faran arribar per correu uns fulletons informatius que donen a conèixer els cursos de català que el Centre de Normalització Lingüística duu a terme a partir del mes que ve. S’adreçaran a 34 basars o botigues de roba i 41 bars o restaurants. En total el CNL intentarà arribar a 75 establiments ubicats a Reus i a Cambrils també farà una tramesa similar.

Malgrat ser un col·lectiu a qui costa arribar, Anna Saperas, directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, assegura que aquesta tònica està canviant. «Hem constatat que com que ja fa més anys que aquestes persones viuen a Catalunya, en molts establiments ja trobem persones joves escolaritzades aquí i que ja són capaces d’atendre’ns en català». És per això que recomana que «els catalanoparlants, quan ens hi adrecem, ho hauríem de fer en aquesta llengua. Molts ens entendran, i a més els donarem l’oportunitat de practicar el català». Anys enrere, el CNL va visitar aquests establiments amb el suport d’una mediadora xinesa que els feia d’intèrpret. Arran d’aquelles visites, van organitzar algunes edicions de cursos inicials específics per a aquest col·lectiu però ara ja no els fan. «Tot i així, ens sembla adequat fer-los arribar aquest missatge perquè són un col·lectiu que tenen molta relació amb el públic, parlen una llengua molt allunyada a la nostra i no estan organitzats en cap associació», conclou Saperas.

Comentarios
Multimedia Diari