Una quarantena de comerços locals alcen la veu a Reus «farts» de restriccions

Mitjançant una concentració a la plaça del Mercadal van 
reclamar passar al confinament comarcal i reobrir els dissabtes

31 enero 2021 07:20 | Actualizado a 31 enero 2021 12:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Edo Villanovi és un italià amb dos comerços al barri del Carme de Reus. Un d’ells, estrenat des de fa menys d’un any. El dissabte va ser un dels comerciants que va alçar la veu conjuntament amb altres quaranta comerciants del centre de la ciutat concentrats a la plaça del Mercadal, davant de l’Ajuntament, per mostrar el seu cansament enfront de les restriccions autonòmiques i estatals que volen prevenir el contagi de la pandèmia de la Covid-19. «Si ens tanquen els dissabtes, ens estan matant», resumia.

La concentració, de fet, tenia diversos missatges en contra de la gestió política a tots els nivells territorials, però principalment demanaven dues coses: l’una, reobrir els dissabtes: «és quan fem més caixa», assegurava Villanovi, mostrant la indignació de tractes diferents com en negocis com els Estancs, que estan oberts. L’altre reclam, passar del confinament municipal al comarcal, inclús obrir-lo a tota la demarcació de Tarragona: «A Reus hi ve a comprar gent de Riudoms, Valls, Montblanc».

Amb tot de cartells denunciant la taxa als autònoms, els concentrats demanaren la dimissió d’uns polítics que, a parer seu, no estan donant exemple amb el context de la crisi sanitària: «Tenim tot el dret a treballar, és un dret constitucional. Volem buscar-nos la vida i volem seguir fent-ho, per això demanem que es facin mesures sanitàries i que s’obrin més hospitals, deixant estar l’economia. Ja hem passat suficients crisis. Estem cansant», deia Villanovi, veu cantant, tot afegint: «Jo he fet una inversió en una tenda nova. Que han fet els polítics? S’han retallat el sou?» i es preguntà: «si la pandèmia dura cinc anys estaré cinc anys amb la tenda tancada?».

El comerç de barri, en perill

Des de l’Associació de Veïns de l’Harmonia, del barri del Carme es va donar suport a aquesta concentració. El barri té 350 negocis i, algun d’ells, ha hagut de tancar pels efectes econòmics de la pandèmia. En aquest sentit, el president de l’associació veïnal, Josep Machado va explicar que «volíem recolzar els botiguers del barri. Hi ha persones que no poden pagar el lloguer i els gestos, mentrestant, tots els polítics cobren».

Machado va destacar que hi ha molts negocis al límit del tancament: «si els que tenen el local en propietat ja pateixen, imagina els que no». De fet no va descartar que, si la situació no canvia, hi hagi noves pèrdues de negocis «la gent està patint». Per tot això és va adherir al reclam de l’eliminació de taxes: «Aquest any no s’haurien d’haver passat ni contribucions, ni terrasses ni cap mena d’impostos».

Comentarios
Multimedia Diari