Unes obres posen al descobert restes de la muralla medieval de Reus

El consistori estudia si en deixa algun tram descobert

19 mayo 2017 23:36 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les obres de reforma i millora de la plaça de Catalunya de Reus han deixat al descobert restes de la muralla medieval de la ciutat. En concret, les restes arqueològiques corresponen a un tram de la muralla construïda durant el segle XIV, que transcorria en el perímetre de l'actual tomb de ravals, així com d'una torre de vigilància. Tècnics del Departament de Cultura i de l'Ajuntament estudien ara aquestes restes i si en deixen algun tram descobert. De fet, una part de la muralla també va aparèixer fa uns anys durant les obres de l'espai comercial del Pallol. Aleshores les restes es van conservar i es poden veure com a mostra de l'urbanisme d'aquest període històric.

 

Les restes de la muralla (fonamentació i part baixa) continuen per sota de les voreres o de les cases del raval del Pallol, la plaça de Catalunya i el raval de Santa Anna. Els anys 1955 i 1956, arran d'unes obres al subsòl de la plaça, gairebé al davant del carrer de les Galanes, ja es va posar al descobert part de la fonamentació de la muralla del segle XIV i hi van aparèixer nombrosos materials arqueològics -bàsicament ceràmics.

 

Seixanta anys després, els treballs previstos al subsòl de la plaça i de les voreres també han posat al descobert restes de l'antic mur de la vila, així com de l'ampli vall o fossat exterior de la muralla, que -per troballes similars fetes al llarg del segle XX i al començament del XXI- és molt probable que aparegui farcit de fragments de ceràmica de producció reusenca, consistent en vaixella de taula decorada -amb reflex metàl·lic, amb blau o amb policromia- o llisa, a més de vasos i atuells de cuina i de rebost, fabricats a Reus als segles XVI i XVII.

 

Atès el perill de guerra amb Castella, i per ordre del rei Pere III, a les darreres dècades del segle XIV es va aixecar una nova muralla per protegir els habitants i les cases de Reus. El perímetre d'aquest mur defensiu correspon, més o menys, a l'actual tomb de ravals. El seu aspecte era similar al dels recintes emmurallats que encara avui es poden veure a la Selva del Camp i a Montblanc. A causa del creixement de la vila, la muralla reusenca fou inutilitzada i enderrocada quasi totalment, però en queden importants restes arqueològiques al subsòl, com les que es poden veure in situ al centre comercial del Pallol.

 

Les obres finalitzaran a l'abril

L'Ajuntament de Reus ha iniciat aquest mes de gener el gruix dels treballs de remodelació parcial de la plaça de Catalunya. L'objectiu principal del projecte és aconseguir que la zona tingui una estètica i unes característiques tècniques coherents amb les de l'entorn. Les obres tenen un pressupost d'adjudicació de 132.661,04 euros. La previsió és que l'actuació finalitzi a mitjans del mes d'abril.

 

El projecte de remodelació preveu ampliar la vorera que connecta amb els carrers de Vallroquetes i de les Galanes per facilitar la mobilitat dels vianants. Aquesta actuació comportarà eliminar l'ordenació actual amb la zona de càrrega i descàrrega. A banda de la renovació dels paviments, les obres inclouen la reubicació i renovació dels elements del mobiliari urbà, la reforma del sistema de drenatge, el soterrament de línies elèctriques i la renovació o nova plantació d'arbrat públic.

Comentarios
Multimedia Diari