Unió de Pagesos es mobilitzarà contra els preus de l'avellana de la Llotja de Reus

La tractorada serà el dimarts 10 de setembre i es farà parada a empreses i cooperatives. El sindicat denúncia que els preus són inferiors als d'Itàlia i Turquia

06 septiembre 2019 11:29 | Actualizado a 16 septiembre 2019 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Unió de Pagesos es mobilitzarà el proper dimarts, 10 de setembre, per denunciar el «preu inexplicablement baix» de l’avellana establert per la Llotja de Reus, que just va iniciar la campanya aquesta setmana. «Hi ha una diferència de 40-50 cèntims amb els altres mercats», denunciava aquest matí el responsable nacional de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos (UP), Rafel Español. Els preus de l’avellana marcats per la Llotja de Reus aquest setmana són d’una mitja d’1,55 euros/lliura. En concret, la negreta està a 1,70 euros/lliura. Pel que fa a l’avellana San Giovanni, la Llotja de Reus la paga a 1,45 euros/lliura, mentre que Itàlia a 1,68. Quant a la Tonda, Itàlia la paga a 2,16 euros/lliura i Reus, a 1,55. «Demanem que la Generalitat actuï. L’Observatori de Preus veu les diferències, doncs que demani les explicacions pertinents», ha afegit Español.

Des d’Unió de Pagesos s’assegura que n’estan «farts» i és per aquest motiu que el 10 de setembre començaran, a les nou del matí, una mobilització des de la seu d’UP (a l’avinguda de Països Catalans, 25) i amb la que es recorreran les principals empreses que compren avellana «i són les que marquen els preu», s’afegeix des del sindicat. I és que UP considera que les empreses compradores d’avellana estan funcionant com oligopoli «i forcen els preus a la baixa.

La marxa lenta passarà per Reus, Riudoms, el Morell i finalitzarà a la Selva del Camp i es faran un total de sis parades, «tres en comerços i tres en cooperatives, perquè el que no pot ser és que les cooperatives, que són nostres, facin el joc al comerç. Han d’actuar com a cooperatives», ha reclamat el responsable nacional de la Fruita Seca d’UP. Rafel Español remarca que la diferència de preus de 40-50 cèntims amb els altres mercats «són el que marquen la diferència», arribant a representar «a la llarga milions d’euros». I és que aquests cèntims representarien «uns 25-30 euros per sac. Només cal anar sumant per veure el que significa», afegeix.

Unió de Pagesos també ha criticat la lentitud del Departament d’Agricultura de la Generalitat en l’articulació de les ajudes anunciades per fer front a la mala collita de l’any passat, que es va saldar amb una davallada de la producció del 80% per les ventades i les pluges i, a més, amb preus baixos per la devaluació de la moneda turca. «Estem ja a setembre i la collita ha començat», es recorda des del sindicat. En concret, la Generalitat va aprovar destinar prop de 400.000 euros a joves productors i professionals del sector: 120 euros per hectàrea durant un any als professionals i 280 euros/hectàrea, també durant un any, per als joves professionals. A més de crèdits amb interès a cost zero de finançament a tornar en 8 anys i un any de carència. «Demanem que no hi hagi tanta burocràcia. L’administració ha de ser àgil i que, almenys, concedeixin les ajudes als joves, perquè un país sense pagesos no és viable», ha afegit Rafel Español.

El sindicat també ha incidit en el fet que les empreses trencadores d’avellana «es queden de mitjana un 37% del valor de l’avellana comuna en gra que comercialitzen, mentre que el pagès rep el restant 63%», un marge que consideren «desproporcionat».

Comentarios
Multimedia Diari