Unió de Pagesos no arranca cap compromís del Ministeri

El sector surt desanimat d’una reunió, que es va celebrar el dijous, en la qual comptava treure una ajuda per salvar l’avellana

13 octubre 2018 06:56 | Actualizado a 13 octubre 2018 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els representants del sindicat agrícola van sortir amb les mans buides de la reunió que van mantenir ahir a Madrid amb la directora general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Esperanza Orellana. Unió de Pagesos volia arrancar un compromís del govern espanyol en referència a les possibles ajudes econòmiques pel sector de l’avellana, que viu la pitjor campanya dels últims trenta anys. En concret, des d’Unió de Pagesos es demanava una ajuda d’Estat temporal de 400 euros per hectàrea: una de 120,75 euros per hectàrea per a l’avellana i un complement de 280 euros per hectàrea durant tres anys per tal de poder recuperar-se econòmicament de la dràstica caiguda de la producció d’enguany.

No obstant, Rafel Español, responsable nacional del sector de la fruita seca d’Unió de Pagesos, assegura que no s’esperava el tracte que es va rebre des del Ministeri d’Agricultura. Encara que Español admet que els representants del sindicat agrícola van poder explicar amb profunditat la complexitat de la seva delicada situació econòmica, afegeix que «no va ser gens agradable» comprovar que el govern espanyol «passa la pilota» a la Generalitat, amb qui Unió de Pagesos va constituir una taula de treball conjunta el mes de setembre per tirar endavant el sector.

Unió de Pagesos ha convocat una reunió amb els productors de l’avellana el proper dia 18 d’octubre a la Defensa Agrària de la Selva del Camp, a les 20.30 hores per tractar sobre la «insostenible» situació del sector.

El Ministeri d’Agricultura doncs, es va desentendre del sector de l’avellana, tot i que Español explica que l’únic gest que el sindicat agrícola va obtenir és que el govern espanyol complementarà «amb el que puguin» les ajudes que acabin provenint de la Generalitat. I és que Español recorda que aquest problema «només el tenim aquí» a Catalunya, perquè no hi ha avellaners enlloc més.
Sense l’ajuda de les administracions, el sector de l’avellana té complicada la seva supervivència, després que les ventades la passada primavera fessin malbé gairebé el 60% de la collita.

Cal recordar que, Unió de Pagesos ja va demanar, el mes passat, la col·laboració del departament d’Agricultura de la Generalitat, però la primera reunió de la taula bilateral de negociació no tindrà lloc fins al dia 16 d’octubre, i per això, el sindicat agrícola reclama més implicació per part de l’administració catalana, sobretot després de constatar que a Madrid «no s’han volgut mullar» i han deixat les negociacions en mans de la Generalitat.

Unió de Pagesos ha convocat una reunió amb els productors de l’avellana el proper dia 18 d’octubre a la Defensa Agrària de la Selva del Camp, a les 20.30 per tractar sobre la «insostenible» situació del sector.

Comentarios
Multimedia Diari