VÍDEOS: Sant Pere viu un lluïment dels grups festius i una Tronada improvisada

Diferents membres del Seguici Popular de Reus han ballat a la plaça del Mercadal, oferint un espectacle tant singular com especial

29 junio 2020 11:47 | Actualizado a 03 julio 2020 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sant Pere pot amb tot. Així ho han demostrat els membres del Seguici Popular, que han improvisat una l’actuació de lluïment dels grups festius molt singular i inclús, han fet petar una Tronada, la menys multitudinària o sorollosa des de fa anys, però una de les més celebrades.

Sembla que l’obertura l’arca de l’altar major, on es guarda el bust de la imatge del patró de Reus durant tot l’any, tancada amb tres panys, va desconfinar el temor i va animar als balls tradicionals a retornar  la plaça del Mercadal la cultura popular.

Reus s'ha llevat avui amb les matinades i l’anunci dels 29 avisos pirotècnics alertant, d’una forma o altra, que avui sí que hi hauria festa. Després d’un intent frustrat de fer unes matinades improvisades per encabir tots els grallers i timbalers que normalment es vinculen a la festa major, els membres dels balls que pertanyen a la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, han anat apareixent poc a poc a la Mercadal, vestits de carrer i amb tot un seguit de recursos que feien veure que el que s’anava a esdevenir no era res oficial, però sí que seria la festa popular d’enguany. Els Pastorets, amb pals d’escombra, el Ball del Mossèn Joan de Vic, amb plats de plàstic i forquilles; el Ball de Galeres, sense Galeres. Hi faltà la indumentària, però no l’essència.  

La Guàrdia Urbana de Reus atura les matinades improvisades de Sant Pere

La Guàrdia Urbana de Reus ha aturat aquest matí les matinades de la Festa Major de Sant Pere improvisades d'un grup de grallers de la ciutat. Enguany, pel Covid-19 les tradicionals matinades tan sols estaven programades des del campanar a càrrec del grup grallers Xaloc.

El 29 de juny  a les onze del matí és, per tradició, el dia de lluïment dels grups festius, sempre acompanyat pel sol i la calor, com enguany. Tot apuntava que Reus no podria veure en directe el Seguici, però l’enginy ha tornat a guanyar. Primer, amb un altaveu i música del mòbil, els Nanos van començar amb el Ball de la Cadeneta. Els van seguir el Ball de Cercolets, amb elements que normalment són d’assaig. Posteriorment, els Pastorets, que van aprofitar per fer un discurs : «Glòria Sant Pere Nostre Patró, visca el ball de Pastorets i bona festa major!»; i així, els diferents balls s’afegiren a aquest acte, amb cada cop més gent, més il·lusió i imaginació. 

L’acte ha anat agafant forma i festivitat, cada com amb més força i més aplaudiments, en part gràcies als músics, que substituïren els altaveus per interpretaren en directe les cançons dels balls populars i animaren espectadors i implicats. 

Com el ball de Galeres, que va lluir mascareta en comptes del vaixell; un ball de Prims, amb picarols casolans. El ball del Mossèn Joan de Vic i també el de Gitanes. Tots ells, vestits de carrer, ballaven a la gent del Mercadal, als nens, les famílies i també els grups festius, que acompanyaven les danses com a espectadors, fet que en poques ocasions poden fer. 

S’ho miraven els portadors de l’Àguila, del Basilisc, dels Gegants i els Diables i mentrestant, es va anar construint una Tronada, aquest cop amb petards, per rematar el matí amb l’olor de pólvora obligat.  També hi va figurar l’Àguila de Reus,  representada per un nen petit, que la va fer a mà i amb cartró. Tres valents portadors de Gegants van situar-se al centre de la plaça per simular-ne els balls i tancar el lluïment. 

I llavors ha estat el torn d’una «Tronada»  per posar punt final en un matí de Sant Pere amb actuacions tant peculiars com sentides, que han col·laborat a fer d’aquesta edició, la més especial en molts anys.

Comentarios
Multimedia Diari